26 September 2012

Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?

Iako ste presli na zdravu prirodnu biljnu ishranu, veliki je problem sto danas JAKO tesko mozete naci prirodnu organsku hranu. Cak i da ste najbogatiji covek na svetu, imali biste veliki problem da uopste nadjete prirodnu biljnu hranu koja nije zagadjena pesticidima i drugim hemikalijama koje se koriste u procesu proizvodnje. Kad je situacija vec takva da vidimo sta mozemo da uradimo da smanjimo rizike:

1. JESTIVO DIVLJE BILJE Vec sam pominjao, ali valja se podsetiti. 90% divljeg (samoniklog) bilja je jestivo, i ne samo da je jestivo vec je hiljadu puta bogatije vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima, a takodje nije zagadjeno pesticidima i drugim ljudskim faktorima. Samo jedan list maslacka ima vise hranjivih materija nego 10 celih glavica salate iz prodavnice. Bilje koje bih ovde pomenuo da uspeva na nasim prostorima je: kopriva, maslacak, bokvica, kupina, sipurak, glog, trnjina, bosiljak, jagorcevina, menta, razno divlje voce, jestive pecurke itd..

Vecu listu jestivog divljeg bilja mozete naci ovde:
http://jestivodivljebilje.blogspot.com/2012/09/jestivo-divlje-bilje.html

Naravno pre nego sto odete da berete sve sto stignete, OBAVEZNO se dobro informisite i budite sigurni da mozete da prepoznate ono sto berete, neke biljke ipak nisu za jelo, a neke su cak i otrovne! Ipak vecina nas ce bez problema prepoznati koprivu, maslacak i kupinu, pa se drzite sigurnih stvari dok ne naucite vise o divljem bilju. Takodje treba izbegavati branje u naseljenim mestima, blizu prometnih puteva i drugih izvora zagadjenja.

2. GAJITE SVOJU HRANU Ako imate uslova za to, zemlju, bastu, dvoriste itd, najbolja moguca varijanta pored divlje jestive hrane, je da gajite sami svoju hranu. Pazite jer ima raznih ljudi, pa cak i onih koji tvrde da hranu proizvode organski a ipak upotrebljavaju neke hemikalije kako bi uvecali svoju zaradu. Naravno ima i postenih proizvodjaca organske hrane, ali ako je sami gajite onda ste apsolutno sigurni u to, a pritom cete osetiti izuzetno zadovoljstvo i vezu s prirodom ako malo svog vremena posvetite gajenju vaseg voca i povrca.

3. ORGANSKI PROIZVEDENO BILJE Varijanta, koja bi trebalo da je apsolutno nezagadjena i zdrava, organsko voce i povrce. Kada i koliko ste u mogucnosti potrudite se da kada kupujete to bude organski proizvedeno. Ovde je vazno napomenuti da je najbolje ako je to od ljudi koje znate, kojima verujete ili koji su sertifikovani proizvodjaci organske hrane. Ipak i dalje savetujem da ako imate uslova za to, gajite svoju hranu, onda ste svakako 100% sigurni. Kao i uvek, podrzite ljude koji gaje zdravu hranu za vas, ako je nesto i skuplje, bar znate da pomazete ljude koji na zdrav i odrziv nacin gaje vasu hranu, a ne industriju koja ne gleda ni vase zdravlje niti ekologiju i odrzivost, vec ih zanima samo profit po svaku cenu.

4. NEORGANSKA HRANA Cesto nismo u mogucnosti iz mnogo razloga da dodjemo do prirodne organske hrane, pa moramo kupovati hranu koja je gajena sa upotrebom pesticida i drugih hemikalija, vestackog djubriva itd.. Ako je vec tako onda bar mozemo da se potrudimo da umanjimo nezeljena dejstva koja mogu izazvati supstance koje ne bi trebalo da se nalaze u hrani.

Jedan lak nacin je prosto da oljustite voce i povrce pre upotrebe. Ovo ce ukloniti dosta pesticida, medjutim u isto vreme ce ukloniti i dosta vitamina i minerala koji se nalaze u kori voca i povrca. Tako da nije idealno resenje. Pre ljustenja obavezno prvo operite voce.

Drugi nacin je koriscenje jako bazne ili kisele i slane sredine, koja ce zahvaljujuci velikoj sposobnosti nagrizanja ukloniti dosta pesticida. Prvo operite voce/povrce cistom vodom, zatim u veci sud naspite vode, u koju stavite malo sirca i soli. To ce stvoriti korozivnu sredinu u koju zatim potopite bilje i sacekate desetak minuta da se pesticidi skinu. Umesto sirceta, kao drugu opciju mozete koristiti sodu-bikarbonu koja obrnuto stvara jako baznu sredinu i ima isti efekat. Mozete cak koristiti oba metoda jedan za drugim (za maximalan efekat, kako bi se skinuli i bazni i kiseli pesticidi). Kada je voce odstojalo neko vreme u rastvoru, dobro operite pod mlazom ciste vode i spremno je za upotrebu.

Na kraju postoji voce i povrce koje je prirodno otpornije na parazite i propadanje pa ga proizvodjaci ne tretiraju mnogo hemikalijama, i samim tim je i zdravije cak i bez ciscenja.
Na sajtu http://www.ewg.org/foodnews/summary mozete naci kompletan spisak hrane koja je vise zagadjena pesticidima (Dirty Dozen) i one koja je relativno sigurna (Clean 15). Evo liste i ovde:Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

6 comments:

 1. ne mogu nista licno da tvrdim ni za jedno voce/povrce konkretno, pa ni za kupus.. ovo su samo podaci sa sajta www.ewg.org :) sto se toga tice, jedini nacin da budete zaista sigurni je da hranu gajite sami :)

  ReplyDelete
 2. Sve je zagadjeno, gledajmo tako na svo voce i povrce, neko je vise a neko manje zagadjeno...

  ReplyDelete
 3. da li se i listovi na primer persuna, blitve, celera, maslacka....mogu potapati u ovaj rastvor sode soli i sirceta ?

  ReplyDelete
 4. Imate rešenje za uklanjanje herbicida i pesticida a to je ozonizator.
  Više http://zdravljeizkine.com/ozonizator-tiens-aparat-za-proizvodnju-aktivnog-kiseonika/

  ReplyDelete
 5. Imate rešenje za uklanjanje herbicida i pesticida a to je ozonizator.
  Više http://zdravljeizkine.com/ozonizator-tiens-aparat-za-proizvodnju-aktivnog-kiseonika/

  ReplyDelete