23 September 2012

Sta je i kako napraviti zeleni sok?

Vise puta sam pominjao zeleni sok, a mislim da mnogi ljudi uopste nemaju predstavu sta je i kako da naprave, pa evo recept. Prvi nacin (ako imate sokovnik sa hladnim cedjenjem) je prosto da zelenis iscedite i to je to. Ali posto vecina nema (jer kostaju 300-500 eur), druga varijanta je koriscenje obicnog blendera.

Trebace vam neki zelenis (Spanac, Kelj, Blitva, Kopriva, Maslacak, Zelje, Persun..) operete, malo iskidate na sitnije delove i napunite blender, naspete vodu i dodate jedan oljusteni limun (moze i drugo voce, citrusi, licno meni najvise pasuje limun, i najbolje pomaze kod apsorpcije sastojaka iz zelenisa). To sve izblendujete dok se ne pretvori u finu mesavinu, sto krace moguce, ja bih rekao 1 min maksimalno (jer ako preterujete dolazi do velike oksidacije sastojaka i njihovog unistavanja). Ovo moze i ovako da se pije u "Smoothy" obliku, ali ima malo hrapavu teksturu. Ako hocete cist sok koji se lakse pije, uzmete cediljku sa sitnim sitom (ja stavim i gazu preko za max filtriranje) i sve iz blendera procedite kroz nju. Dobicete jako pitak zeleni sok, s tim da ce za prvo vreme biti potrebno da vam se culo ukusa navikne na neobican ukus, moze vam cak delovati uzasno ako nikad niste probali ranije, ali verujte mi, nista bolje u stomak ne mozete staviti od zelenog soka. Resenje dok se ne naviknete na ukus je da ga popijete na eks sa sto manjim zadrzavanjem u ustima. Kazu da i banane dobro maskiraju ukus zelenisa, ako hocete smoothy, ali ja vise volim da mi bude skroz pitak sok s limunom.. Ako ga popijete na prazan stomak hranjivi sastojci iz njega, brdo vitamina i minerala ce se apsorbovati u vas sistem bukvalno za 10 min i dace vam instant svezinu i energiju. Na netu ima da se nadje puno raznih recepata, ali i ovaj najosnovniji je odlican.


Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

9 comments:

  1. Koliko zelenisa, koliko limuna?

    ReplyDelete
  2. pun blender zelenisa (moj je 1.5l) i 1-2 limuna oljustena, zavisi koliko hoces kiselo da bude :)

    ReplyDelete
  3. ja kad pravim zeleni sok,stavim kelja,blitve,persuma i spinata,i stavim djumbir ili nekad limun a kad stavljam cveklu onda izbacim limun ili djumbir,nadam se da je ovo ispravan recept ?

    ReplyDelete
  4. da, moze da se napravi u milion kombinacija, uglavnom zavisno od ukusa koji volite, pa probajte vise njih, samo ako eksperimentisete onda bolje sa malom kolicinom jer mi se desavalo da mesavina bude tako gadna da zavrsi u wc solji :D

    ReplyDelete
  5. Probao zeleni sok sledecih sastojaka:

    1. Spanac
    2. jedna banana
    3. oko 100g smrznutog crvenog mixa malina, kupina, borovnica. Ja sam ih ostavio da se odlede.
    4. sok od jednog limuna.
    5. oko 0.3l vode.

    Zaista nisam verovao da ce taj zeleni sok biti tako ukusan i prijatan za stomak. Lako svarljiv a tako pun korisnih sastojaka. Prevazisao je sva moja ocekivanja i uvrsticu ga u svakodnevnu ishranu uz naravno razne kombinacije i varijacije sastojaka.

    ReplyDelete
  6. da odlican je :) probaj umesto limuna i sa pomorandzama isto ima sjajan ukus, samo nije tako kiselo vec vise sladje ;) a jednako je bogat vit C :) ja sam u poslednje vreme vise presao na pomorandze, dosadio mi malo limun :D

    ReplyDelete
  7. koliku kolicinu napravis za jedan obrok?

    ReplyDelete
  8. Podržavam recept sa dodavanjem kelja... ako popiješ odmah po spravljanju onda je sok odličan. A ako (jedna količina pretekne pa) odstoji dva-tri sata nakon spravljanja onda verovatno fermentira, tragovi oksalne kiseline iz kelja ožive a ukus soka je - bljak! Peče u ustima, skoro da je i gorak... možeš da ga baciš. A sve ovo uradi bez dodavanja kelja i videćeš da će da se održi nekoliko sati u frižideru bez promene ukusa. Pa sad vidi: sa keljom ali odmah, ili bez kelja ali i odmah i kasnije. Takav život!

    ReplyDelete
  9. Postovani RFS, molim vas objasnite mi zasto je bitno da se zeleni sok napravi najpre u blenderu pa potom da se cedi kroz cediljku da bi se pio bistar sok? zar nije jednostavnije da se isto zeleno povrce stavi u sokovnik? Zahvaljujem na odgovoru.

    ReplyDelete