15 October 2012

Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12

Cesto postavljano pitanje u vezi biljne ishrane je nedostatak vitamina B12. Ovo dosta zavisi od osobe do osobe. Neki su u stanju da proizvedu B12, neki nisu zbog svog sistema za varenje tj nedostatka odredjenih bakterija koje ga proizvode (ni biljke ni zivotinje nisu u stanju da samostalno proizvode ovaj vitamin, vec samo mikroorganizmi, odredjene bakterije).. Prirodni izvor je divlje bilje, tj bilje iz prirode koje nije sterilisano kuvanjem, pa sadrzi na sebi neke bakterije koje mozete uneti tim putem i povratiti proizvodnju B12. Medjutim za neke je ovo isto neizvodljivo, pa jedini siguran nacin da proverite je da uradite analizu krvi na B12, i da proverite nivo, ako je sve u redu nema potrebe da brinete, to mozete ponoviti jednom godisnje.. ako ima nedostatka ovog vitamina najlakse resenje je inekcija B12, koja ce povratiti ove nivoe na normalnu vrednost za jako dug period posto se ovaj vitamin skladisti u organizmu i nije neophodan svakodnevni unos. NI JEDNA hrana biljnog porekla ne sadrzi u sebi B12. Tako da ni jedna zaista nije siguran izvor. Jedini razlog zasto meso u sebi sadrzi male kolicine su rezerve koje je zivotinja pravila u toku svog zivota za sebe, pa su preostale u mesu. Medjutim ovo su jako male vrednosti, pa VECINA ljudi, nezavisno od ishrane imaju deficit ovog vitamina. Jedino sto su vegani svesniji toga jer nam uvek to svi napominju, a ne shvataju da verovatno i sami oni imaju deficit ovog vitamina iako jedu meso.. Dakle ukoliko vam je crevna flora ispravna, mozete sami da proizvodite ovaj vitamin. Proverite to analizom krvi. Ako nije, jedna inekcija B12 godisnje i mirni ste. (a isto bi trebalo da rade i svi ostali koji su na "standardnoj" ishrani). Ako jedete dosta zelenisa, narocito divljeg, crevna flora bi trebalo da se stabilizuje i da ponovo sama pocne da proizvodi B12.. Ali to nije "uzimaj ovu biljku i sigurno ces dobiti B12" (kao sto je na primer sa gvozdjem, ostalim vitaminima B kompleksa itd).. da, dobicete B12, ali samo ako se zadesi da su te bakterije bas NA toj biljci koju jedete i ako ih prethodno niste sterilisali kuvanjem (onda nema nista od B12). Dakle ili gomila raznog zelenisa (jer se nikad ne zna gde mogu da budu tacno, mada je veca sansa na divljem) ili po suplemente (hranu obogacenu sa B12 i neke tablete ili inekcije za vecu dozu). Ja licno preferiram ovaj prvi prirodni metod, da li cu imati srece videcemo kad budem uradio analizu krvi sledece godine.. Na kraju ne zelim da ostavim bez saveta i ljude koji jedu meso, izvor B12 na toj ishrani je jetra, tj dzigerica, jer telo zivotinja (kao i nase) skladisti ovaj vitamin u njoj. B12 se inace skladisti u organizmu jako dugo vremena (godinama) pa kad jednom uzmete vecu dozu putem suplemenata/inekcija jako dugo ste mirni sto se tice njega. Najbolje resenje je ipak zdrava crevna flora, koju zapravo imaju ljudi koji se hrane veganski, pa time i vecu sansu da sami mogu da ga proizvode svakodnevno. Ali proverite ovo, dok ne uradite analizu krvi ne mozete biti sigurni, na kojoj god ishrani bili. 

Ako planirate prelazak na biljnu ishranu vise bi trebalo da vas brine gvozdje nego B12. Jer je gvozdje neophodno unositi svakodnevno, a mnogi totalno zapostave zelenis i onda imaju veliki deficit gvozdja, sto moze dovesti do malokrvnosti itd.. Deficit B12 se jako lako resava, ali defiicit gvozdja moze biti ozbiljniji problem jer suplementi gvozdja uopste nisu preporucljivi, u svakom slucaju resenje za oba je nekuvani zelenis, idealno pola kila svezeg zelenisa dnevno.

Kad smo vec kod vitamina, takodje bi trebalo da proverite i nivo vitamina D, koji takodje ne postoji u biljnoj hrani, ali nase telo moze da ga proizvodi uz pomoc sunca.. Dakle ako ste se dobro osuncali letos, sjajno, sve su sanse da ce vam zalihe potrajati do proleca. Ali ako niste, verovatno bi trebalo da razmislite o povremenom solarijumu zimi, ili suplementima vitamina D, bar dok opet ne dodje suncano vreme, jer se vitamin D skladisti maksimalno par meseci, ili dok traje ten od suncanja. U principu ovo su tri sastojka koja bi trebalo proveriti periodicno (recimo jednom godisnje): Gvozdje, Vitamin D i B12. Nivo svih ostalih vitamina i minerala ce vam na biljnoj ishrani  uvek biti ne samo na preporucenim kolicinama vec vrlo verovatno i mnogo bolji od toga. Dok ce ljudi na ishrani siromasnoj sa vocem/povrcem imati redovno niske nivoe svih vitamina, ukljucujuci i ova tri. Mnogo je lakse resiti eventualni nedostatak tri vitamina nego opsti nedostatak SVIH vitamina..

Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

35 comments:

  1. Da li je bolje popiti solju mleka po mogucnosti kozijeg ili malo kozijeg sira i popiti po koje jaje od prepelice po mogucnosti nego uzimati inekcije B12 vitamina i suplemente koji kao sto kazete nisu zdravi?
    Znam da su mleko i jaja stetni ali opet ima i necega sto je korisno u njima. Kao sto je i voce i povrce stetno ako uzmemo u obzir da je prskano i genetski modifikovano.
    Kod nas je jos uvek zabranjena proizvodnja gen modifikovane hrane, ali ako osnov ishrane treba da nam cine banane koje stizu ko zna odakle kako mi mozemo znati kakve su to banane? Tako da i tu imamo faktor stetnosti.
    Ja eksperimetisem sa ishranom u poslednje dve godine. Prvo sam koristio alkalno baznu ishranu horno nutriciju, pa sam bio vegan. Od skoro sam bio na makrobiotickoj ishrani, a od juce kada sam posetio ovaj blog zelim da isproban row vegan food ali necu da se odricem jaja od prepelice i malo mleka makar solju pre spavanja tako mi prija i lepo me uspava. Mislim bolje to da konzumiram nego da brinem o B12 i D vitaminu. Interesuje me da li pecurke i razne gljive spadaju u row vegan odnosno da li je preporucljivo jesti ih presne. Jeo sam par puta bukovacu presnu i nije losa.

    ReplyDelete
  2. da pecurke se mogu jesti sirove, ja ih licno ne konzumiram, ali ljudi ih normalno jedu :) sto se tice mleka i mlecnih proizvoda jedino koje bih mogao da preporucim je organsko kozje mleko i sir, ali iz njega necete dobiti znacajne kolicine B12, kao ni iz jaja.. najbolji izvor B12 je zapravo u vasim crevima, bakterije koje ga prirodno proizvode u zdravoj crevnoj flori.. citava prica oko tih vitamina je prenaduvana, sta mislite kako onda nasi rodjaci primati simpanze, orangutani i gorile opstaju, a ne jedu mleko drugih zivotinja ni jaja (osim bas bas retko ako nadju neko).. da je tako oni bi pocrkali bez B12 i D... ali nije im nista, kao ni ljudima koji su vec godinama vegani i NE uzimaju nikakve suplemente.. moj savet je sredite svoju ishranu tako da se vasoj crevnoj flori omoguci da prirodno proizvodi B12, jer i u telu drugih zivotinja njega proizvode TE ISTE bakterije, pa zasto onda uzimati indirektno preko njihovih proizvoda i mesa kad mozete direktno uz pomoc svojih spostvenih bakterija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakterija koja stimuliše vitamin B12 se nalazi u zemlji i šimpanze, orangutani i gorile ga dobijaju iz pijaće (da kažemo izvorske) vode. Od kada smo sterilisali vodu, uveli vodovodni sistem, mi imamo manjak B12. Jedno vreme smo dobijali preko namirnica životinjskog porekla jer su živtinje pile nesterilisanu vodu ali sada su i one najčešće u sterilnim uslovima tako da sada i oni koji jedu meso ne dobijaju dovoljno B12. Inače, nedostatak B12 je pojačan nakon 50-ih godina života. Zato uzimanje suplementa B12, 2000 jedinica nedeljno, je obavezno za sve, jer ako dođe do nedostatka B12, posledice mogu biti veoma neprijatne. B12 nije skup. Na kraju da kažem da se B12 NE MOŽE nadomestiti ishranom bilo koje vrste, osim ako jedete/pijete proizvod kojem je proizvođač dodao B12. Isto tako, B12 se NE MOŽE sam od sebe proizvesti u crevima. Dakle, uzimanje suplementa B12 bi trebalo da bude obavezno.

      Delete
  3. Sredio sam ishranu, trudim se koliko god mogu. Doduse najvecu muku mucim sa gomilom salate koju nikako ne pojedem ni koliko je spremim a i to sto spremim mislim da nije dovoljno. Da li mozete da postavite neki link za neke zdrave prelive ako tako nesto postoji za zdrave salate koji ce ih uciniti jestivijim i ukusnijim.
    A B12 koliko sam ja razumeo proizvodi bakterija koju zivotinje unesu ishranom biljaka iz divljine koje nisu oprane i nisu hemijski tretirane, pa ta bakterija dalje u crevima proizvodi B12. Ne zelim da verujem u to da zdrav covek u zdravoj crevnoj flori ne proizvodi B12 pa ga zato ni ne uzimam dodatno ali cak i vegani daju savete drugim veganima da nije lose da svremena na vreme uzmu injekciju B12 vitamina. U dilemi sam, svakako necu uzimati nista vestacko pa ni injekcija B12 a jos sam na nekoj granici borim se sam sa sobom da li po nekada neko jaje prepelice, koziji sir, neka riba :( Znam da nije zdravo i da steti ali ne mogu bas uvek sve da odbijem a pogotovo kada nisam kuci a moram nesto da pojedem.

    ReplyDelete
  4. Simpanze su svastojedi. Gledao sam kako jedu druge majmune. A evo saveta za puno salate odnosno zelenisa na laksi nacin. Takozvani green smoothy ili kako ga nasi zovu zeleni sok. Uzmes 300g spanaca dobro opranog(moze brokoli, zelena salata, kopriva,sto zelenije to bolje), jedan do dva limuna po ukusu, 2 do tri zelene jabuke, malo djumbira, i jedno pola litra do litar vode, koliko imas mesta u blenderu. Izmiksas sve to i popijes odjednom. Moze i iz dva tri puta, ili tokom celog dana. Takvo odusevljenje organizma stvarno dugujes svom telu.

    ReplyDelete
  5. Vitamina D ima u divljim bukovacama ili onima koje su ostavljene na suncu neko vreme. Inace svi, tj mi obuceni, patimo od nedostatka vitamina D. Vrednosti koje su proporucene su dovoljne za jake kosti a vitamin D deluje i kao hormon i kao neuromodulator. Potrazi na netu dokumentarac u kome sami autori preporucenog dnevnog unosa vitamina D kazu da su omasili i da doza treba da bude mnogo mnogo veca.

    ReplyDelete
  6. Znaci ako ne mogu da jedem salatu u velikim kolicinama resenje je da je izblendujem?

    ReplyDelete
  7. Šta znači velika količina? jedan pun tanjir - da budete siti. A što ne možete da jedete salate? Mrzi vas da žvaćete? Onda stavite šargarepu, kupus, kelerabu i sve što je tvrdo u secko ili rendajte i dodatno malo još žvaćite.Zelena salata i paradajz su divno mekani, papriku seći što sitnije a krastavac narendati... Kada se sve to pomeša, bude divnog ukusa. Možda malo limuna i maslinovog ulja... Evo još nešto lepo: od natopljenog susama, suncokreta i golice sa belim lukom i limunom, biber i paprika po želji, kao i koji paradajz, pomoću štapnog miksera pravite divnu paštetu koju stavite na list zelene salate i - strpate u usta, mmmmm. Pozdrav, Jasna.

    ReplyDelete
  8. da najlaksi nacin kako pojesti brdo zelenisa bez mnogo muke je u zelenom soku ili smoothiju, jer se blendovanjem isitni u formu koju lako mozes prosto da popijes :) ima dosta varijanti pa vidi koja ti najvise lezi, nije lose da se kombinuje sa citrusima ili kivijem jer vitamin C poboljsava usvajanje gvozdja iz zelenisa.. evo i link gde sam pisao o tome.. http://rawfoodserbia.blogspot.com/2012/09/sta-je-i-kako-napraviti-zeleni-sok.html

    ReplyDelete
  9. da vitamin D ima i u nekim pecurkama, al ne su svim.. najbolji izvor je i dalje sunce :) aj sad je zima, ali od proleca obavezno svaki dan sto vise vremena provodite napolju na suncu i svezem vazduhu, pola sata provedenih na suncu dnevno sa 15-20% izlozenosti koze je sasvim dovoljno za dovoljne kolicine vitamina D :)

    ReplyDelete
  10. Sve ovo pitam zato sto sam shvatio da je u sustini najteze uneti dovoljno kalorija presnom hranom. Ja se na primer bavim rekreativno planinarstvom i nedeljno predjem izmedju 30 i 50 kilometara peske po planinskom terenu. Mnogo kalorija potrosim a izgleda da unesem manje nego sto potrosim. Nisam jos uspeo da se prebacim na 100% presnu hranu ali gubim na tezini. Sve je to bilo prihvatljivo dok sam imao nesto sala koje dok je odlazilo bilo je smisla gubiti na tezini. Sada sa svojih 180cm visine i 65kg tezine mislim da mi fali 5kg i generalno plasim se da se ne nastavi gubitak na tezini. Sto bi generalno bilo lose i po zdravlje koje pokusavam da unapredim. 10 banana za obrok mi izgleda mnogo ali mi deluje izvodljivo ali pola kilograma presnog spanaca to mi vec izgleda kao ne savladiva prepreka :(

    ReplyDelete
  11. da vecina kada pocne jede premalo.. sto nije lose ako zelite da smrsate, ali posle moze da bude problem.. pa nije to nesto toliko nemoguce pojesti recimo 15 banana, nesto urmi i smokvi u toku dana, kilo citrusa i jos kilo nekog drugog voca i eto :) generalno 3-4 kila voca dnevno i neces mrsaviti... sto se tice zelenisa uopste nije tesko pojesti 500g ako napravis sok od toga i prosto popijes :) u salati jeste malo previse, to je puna jedna kesa.. ali neki ljudi i tako vole i jedu i te kolicine zelenisa sirovo bez ikakve obrade :) vremenom se i naviknes da jedes vise...

    ReplyDelete
  12. Svi "multivitaminski" sokovi sadrže vitamin b12, a ima raznoraznih suplemenata (šumeće, tablete) koje sadrže vitamn D, gvožđe i sl.
    Doduše nisu presni, ali ipak je zdravije nego ne uzimanje istih, jer koliko sam shvatio cilj presne ishrane jeste bolje zdravlje, a ne da se uzima isključivo presna hrana po svaku cenu.
    Inače vitamin b12, vitamin D i gvožđe se talože u organizmu i nije problem par dana, nedelja ili čak meseci ne unositi iste, ali na duže staze ipak je bolje koristiti suplemente (ili za gvožđe veće količine zeleniša i semenki - potražite tabele na netu pa izračunajte koliko grama vam treba za RDA).

    A što se tiče kalorija - postoji i visokokalorična presna hrana. Orasi, lešnici, susam, lan... imaju svi 500+ kcal/100gr (recimo orah 650kcal/100gr) što se smatra izuzetno kalorično i puni su esencijalnih nutrijenata (minerala, proteina, masti...).
    A baš planinarima su najviše namenjeni razni "trail" miksevi semenki i suvog voća koja su prava energetska i nutritivna bomba.

    Često se semenke (i koštunjavo voće) pomeša sa salatom da bi se dobio kaloričniji obrok posle koga ćete duže vreme biti siti.
    Prosečna osoba troši oko 2.000 kcal dnevno, tako da bi oko 300-400gr semenki lako premašilo tu brojku čak i da ne računamo kalorije od ostale hrane.

    Oni koji nisu navikli da jedu veće količine salate i voća (poznajem ljude koji skoro uopšte i ne jedu!) možda je rešenje ceđenje (sokovnik) ili pravljenje frapea (blender). Razlika je što sokovnik odstranjuje vlakna/pulpu (i sa njom mali deo nutrienata) pa se sok lakše i brže vari, dok blender sve usitni u gusti frape (koji se razblažuje sa vodom).

    ReplyDelete
  13. Mislim da svaki rezim ishrane koji nas savetuje ili primorava na suplemente i vestacke dodatke ishrani nije prirodan a samim tim nije ni potpuno zdrav. Zato cu pre popiti neko jaje od prepelice ili kiselo mleko, pa cak i pojesti komad mesa. Retko naravno meso par puta godisnje a jaja i melcne proizvode par puta mesecno. Znam da ta hrana nosi sa sobom i stetne sastojke koji nam vise stete nego sto nam oni korisni koriste. Ali sumece tablete i tablete bilo koje vrste pa cak i injekcioni preparati B12 vitamina mi zaista psiholoski predstavljaju losu dopunu zdravoj ishrani. Gvozdje i D vitamin mislim da nisu problem u dobro izbalansiranoj presnoj veganskoj ili vegetraijanskoj ishrani. Dok sto vise citam o B12 vitaminu sve sam u vecoj zabuni. Naucnici su se tu bas potrudili da poljuljaju ili cak sruse veganski nacin ishrane time sto tvrde da se B12 iskljucivo nalazi u hrani zivotinjskog porekla. E sada da li je bakterija koja proizvodi B12 prisutna u nasoj crevnoj flori ili nije to je veliki znak pitanja. Neki vegani kazu da jeste a drugi cak savetuju unos B12 vestackim putem. To je po meni uredu za vegane koji su vegani iz ubedjenja o sprecavanju mucenja zivotinja, koje da budemo iskreni vecina njih ne bi ni postojala da ih covek ne gaji. Ali za one koji zele da unaprede zdravlje a istovrmemeno su protiv ubijanja zivotinja sasvim je uredu da koriste jaja prevashodno prirodno gajenih kokosaka jos bolje prepelica u sirovom stanju i mleka i mlecnih proizvoda od termicki ne obradjenog mleka manjih zivotinja kao sto su koze i ovce. U Indiji je krava sveta zivotinja oni je nikada nece ubiti i pojesti ali piju kravlje mleko iako znamo da nam ono cini mnogo vise stete od kozijeg mleka. Ne kazem da je moje misljenje sto se toga tice ispravno ali mislim da je zdravije vegeterijanstvo od veganstva. A kako rece neko gore u komentaru cak i nama najslicnije zivotinje simpanze jedu po nekada meso i to sa zadovoljstvom.
    Da li je dobra presna ishrana sa toliko mnogo masti, oraha i semenki? Zar se presha ishrana ne bazira na 80/10/10 odnosu ugljenih hidrata / proteina / masti ?
    15 banana u tri obroka mi izgleda ok ali bas svakoga dana?
    Prvo sto mi smete je to sto ne znam ni odakle stizu te banane ni kako ih tamo gaje. Kako ih transportuju? Da li ih prskaju i cime? Sve to mi smeta da bi mi banane bile osnova ishrane. Dalje kod urmi postoji isto ta dilema a i kod nas nisam nasao da kupim urme koje nisu kandirane odnosno urme bez dodate velike kolicine rafinisanog belog secera o kome stvarno ne moram da pisem svi znamo koliko je stetan. Semenke i kostunjavo voce koliko sam razumeo dovoljno je da se unese jedna saka dnevno da ne bi preterao sa mastima i proteinima iz istih koji su dosta koncentrisani. I na kraju ovo sa blendovanjem zelenisa mi deluje prihvatljivo mada nisam probao. Da li je uvodjenje jednog kuvanog obroka recimo zitarica ili mahunarki i ili pecenog krompira dobra dopuna kalorija u slucaju da ne mogu da odrzim odnosno u sadasnjem stanju povecam telesnu masu? Zelim da se ugojim bar 5 kilograma znaci da dostignem telesnu masu od 70kg. Visok sam 180cm i mislim da bi mi to bila neka idelana tezina.

    ReplyDelete
  14. Vlado evo ukratko, sredi crevnu floru i neces imati problema sa B12, to sto ces uzeti neko jaje ili cak meso NECE ti resiti problem sa B12, VECINA ljudi ima deficit ovog vitamina cak i na ishrani bogatoj mesom (da ne pricamo koliko je ona stetna). Stvar je samo u tome sto oni imaju DEFICIT SVIH vitamina, pa onda niko i ne obraca paznju na to. Ako bas hoces da budes siguran, popijes povremeno Cedevitu ili drugi multivitamin i miran si, ne mora bas inekcije. Ali i dalje mislim da je najbolji nacin prosto zdrava ishrana i zdrava crevna flora (bakterijice koje taj posao obavljaju i kod nasih rodjaka primata i kod drugih zivotinja biljojeda i nije jedna od njih nema nikakav deficit, zapitajte se kako goveda ili jeleni i drugi biljojedi nemaju deficit a naravno uopste ne jedu meso ni jaja). Dalje, oko 100g oraha ili semenki je dovoljan dnevni unos za prosecnu osobu sto se tice masnoca. Ili 2 male kasicice hladno cedjenog ulja ko koristi ulje. Banane moze svaki dan bez problema, ali istina umeju da dosade pa malo promenite ili kombinujte sa drugim vocem :) Inace su jedno od voca najbogatije nutrijentima za nas, naravno u pravu su trebalo bi kupovati organske, al kad ih ovde nema sta ces posluze i obicne. Pozitivno je sto imaju koru koja se odbacuje pa ono cime se tretiraju ne dospe mnogo do hranjivog dela. Sveze urme imas da kupis po pijacama po BG, ili najjeftinije kod Rake na banovom brdu, Visoka 11 :) Uvodjenje jednog kuvanog obroka ako su to braon pirinac, krompir i neglutenske "zitarice" (b.pirinac, proso, kukuruz, heljda itd) je odlicna ideja kao nadopuna kalorija, samo ako ti se dosta ishrane bazira na njima vidi da povecas kolicinu zelenisa radi nadopune vitamina i minerala kojima ova kuvana hrana oskudeva.. u tom slucaju 500g zelenisa dnevno bi zaista bio minimum. Usput ja sam 190cm i sve preko 70kg mi smeta, ovako imam najvise enrgije, mobilnosti itd... tako da gledaj po onome kako se ti osecas a ne koliko je neka "idealna" tezina.

    ReplyDelete
  15. Kako da sredim crevnu floru? Predpostavljam pravilnom ishranom presnom hranom. A kako da budem siguran da sam je sredio tj. da proizvodim B12 u dovoljnim kolicinama. Da li je potrebno unositi probiotike kada se hranis presnom hranom? I koji su to probiotici?
    Ja zivim u Vrscu i nazalost kod nas jedine urme koje mogu da kupim u prodavnicama zdrav hrane su kandirane urme. Koliko sam razumeo suve smokve su takodje dobra zamena kada banane dosade. A da za tezinu ste u pravu sa ovih 65kg ja sam evo juce bez problema prepesacio 25km a odredjene delove planinarskih staza i pretrcao, nisam se preterano ni umorio a vec danas osecam da sam se u velikoj meri oporavio i sutra cu ponovo da idem na planinu. Mada je tu velikim delom "krivo" voce i suvo voce jer sam odlucio da to bude jedina hrana dok sam u planini. Pre dok sam jeo integralni keks uz to i po neki sendvic nije bilo govora o trcanju planinom. Vidim ja i osecam da mi je mnogo bolje ovako, ali stvarno zivimo u sujetnom a cini mi se i dosta zavidnom mesozderskom svetu. Cak nam ni doktori nisu upuceni ni dovoljno obrazovani sto se tice ishrane. Od kada sam postao vegan evo vec treci put dajem redovno krv tromesecno toliko cesto smeju muskarci da daju krv. Sestre kada su cule da ne konzumiram meso a retko i druge namirnice zivotinjskog porekla uhatile se za glavu kao ZASTO?!! Pa sam malo iz straha da mi stvarno nesto ne nedostaje a malo iz znatizelje uradio biohemijsek analize i krvnu sliku. Mogu vam reci da sam ja bio veoma pozitino iznenadjen sve ono pozirtivno ukupan protein, kalcijum... pa i sam hemoglobin mi je na gornjoj granici a negativno odnosno holeserol, masnoce...na donjoj granici. Naravno ovi sujetni su samo precutali rezultate i ponovo prokomentrisali ali gubis na tezini mrsav si previse. Nije mi jasno da vecina doktora ne samo da opravdava konzumiranje mesa nego ga i preporucuje, a onda kada obolimo od neke teze bolesti zabranjuju nam to isto meso. I da gubitkom sala na povrsinu su isplivali trbusnjaci kakve nisam imao ni dok sam se svojevremeno bavio dizanjem tegova. Ali opet ljudima radi sujeta pa kazu bilo bi cudno da ti se ne vide trbusnjaci jer jel toliko sam mrsav. Moja zvezda vodilja zaista i jeste subjektivan osecaj i sta sam sve sposoban da uradim u toku dana od kada se hranim biljnom hranom ja nemam potrebu da u toku dana sednem a kamoli kao nekada da posle rucka moram da legnem pa cak i da odspavam. Samo eto opet ne bi voleo da mrsavim i dalje pa da padnem i ispod ovih 65kg :(
    Znaci sto vise banana i suvih smokvi uz ostalo sezonsko voce?

    ReplyDelete
  16. da najbolji nacin da sredis crevnu floru je pravilnom biljnom ishranom, moze i neki probiotici sto da ne :) jedini nacin da budes zaista siguran je test krvi na B12 u laboratoriji koja to radi. Kandirane urme nemoj uzimati, ako nema svezih urmi onda bolje suve smokve, one su odlicne, jos ako su susene na suncu extra.. da nasa (pogresna) verovanja su glavna prepreka do boljeg zivota uvek, a narocito slepo verovanje autoritetima kao sto su doktori i neki kvazi-nutricionisti ;) ima naravno i ljudi iz obe te profesije koji prenose prave informacije ali vecina je u zabludi kao i svugde.. to sto imaju zavrsenu neku skolu ne znaci da znaju sta treba, a narocito ako su ih i u skoli ucili pogresno, sto je cesto slucaj. To za mrsavost jeste cest komentar, ja licno smatram da su 95% ljudi prosto pregojazni.. i onda kada zivis u svetu gde su skoro svi gojazni, njima je normalno da tebe posmatraju kao premrsavog iako tebi nista ne fali, a zapravo si u mnogo boljem zdravlju nego oni. Ne sekiraj se neces pasti vise, jer postoji ta donja granica kad dodjemo na onu tezinu koju prirodno i treba da imamo.. samo jedi oko 2000 kalorija dnevno iz BILO koje biljne hrane, najbolje svezeg voca i povrca naravno, i bices super :) pri treninzima i vecoj aktivnosti to povecaj prema onome sto ti kaze telo, videces vec kad si vise gladan da ces morati i vise da jedes dok treniras, negde oko 3000 kalorija dnevno.. ja sam sastavljao neke tablice mozes njih pogledati za kaloricnost voca itd, ili pogledaj na www.cronometer.com zamo ima za sve detaljno :) Ali da, banane i suve smokve su odlicne za osnovu ishrane, pored ostalog voca, zelenisa i oraha i semenki :)

    ReplyDelete
  17. Koji su biljni probiotici? Ja znam za sojino meso tempeh ali on se przi ne znam da li moze da se jede sirov i kakvog bi ukusa bio. Miso pasta i soja tamari sos je takodje probiotik. Samo ne znam koliko se soja i proizvodi od soje mogu uklopiti u 80:10:10
    ne mogu nikako. A i vecina soje ovde kod nas je GMO. Kiseo kupus je isto probiotik ali mi on ne odgovara zbog mnogo soli. Zapeo sam za probiotike zato sto imam problema sa gasovima. Mislim ne nadimam se nemam nikakve bolove grceve, ali gasovi izazivaju i druge neprijatnosti jel...a i sami gasovi su znak da crevna flora nije sredjena i da ima vise negativnih nego pozitivnih bakterija pa samim tim ni ne mogu da ocekujem da se B12 proizvodi u takvoj ne zdravoj crevnoj flori. Samo nije mi jasno zbog cega se to desava kad sam na biljnoj ishrani vec duze vreme a u zadnje vreme na raw ishrani izuzev jednog kuvanog obroka, koji takodje gledam da bude da bude sto blizi 80:10:10 znaci riza, krompir... doduse i mahunarke konzumiram. Ne preterano da bi one bile glavni uzrok. Dobro izuzetak se desi da jednom mesecno pojedem ili neki obrok sa mlecnim proizvodom ili mozda neku ribu...
    Samo nemojte da mi kazete da uzmem tablete probiotika :( jer sam protiv svega vestacki napravljenog pa i protiv korisnih tableta.
    Drugar je takodje u fazi prelaska na biljnu ishranu i ima isti problem sa gasovima :(
    Gledao sam tablice i prcitao ceo blog uzduz i popreko :)
    A brine me malo taj sajt www.cronometer.com prema njemu ja sa 65kg bi trebao da unesem 65g proteina, ali koje god kombinacije hrane da dodam u njega ne mogu da napravim tih 65g proteina iz biljne hrane. Naravno ako uzmem u obzir da sve preko 30-50g orasastih plodova i semenki bude visak masti. Tako i program pokaze. ALi kako onda da izvucem tih 65g proteina. A i sa kalorijama je problem, svakodnevno treniram i dosta je to i intezivno pa bi trebalo svakodnevno da unosim tih 3000 cal ili cak i vise po programu kada unesem aktivnosti a i to ima u njemu. Da li bi mogli da napisete negde kako izgleda vas dan, nedelja? Od cega se sastoje obroci, koliki su razmaci izmedju obroka i koje su to kolicine namirnica? Cisto neki plan koji bi mogao da posluzi kao primer.
    I da li je i ostalo suvo voce dobro konzumirati u vecim kolicinama? Recimo suvo grozdje, suve sljive, suve kajsije...?

    ReplyDelete
  18. ne mogu da verujem da u današnjem svetu sa svim tablicama, aplikacijama koje spominjete -cronOmeter i slični i dalje neko "ne može " da ima dovoljno proteina, gvožđa ili bilo kog drugog nutrijenta koji mu je potreban u normalnim vrednostima ili čak i 10x višim. Gvožđe imate u svim semenkama, zelenišu... Da kažemo da je dnevna prosečna potreba za Fe oko 20mg: sa 100g svežeg lista peršuna, 100g bundevinog semena (golica) 200g blitve, 100g suvih smokvi, 10g bobičastog voća (maline, crna ribizla), i 1kg banana i pola kg kiwija uneli ste skoro 40mg Fe znači 2x više od preporučenih dnevnih potreba i to u najboljem obliku organskom sa puno vitamina C koji olakšava i ubrzava resorpciju. Ove količine smilsim da svako može da vrlo lako unese još ako ima dobar blender skoro pa u jednom bilderskom ili normalnim 2-3 smutija, šejka :)

    ReplyDelete
  19. Zdrav crevni trakt sa potpunom crevnom florom stvara dovoljno vitamina B12 i mnogih drugih vitamina kako B kompleksa i dr. To znači da ga treba održavati zdravom biljnom svežom živom hranom. Biljna hrana se ponaša kao probiotik na primer banane :)
    Nedostatak vitamina B12 je mnogo veći problem kod mesoždera i mleko ždera nego kod vegana. Pa šta mislite zbog koga su izmišljene injekcije i dodaci? Mnogo pre su se koristile , na primer u našoj zemlji nego što je uopšte i bilo vegana, znam ja, vegan sam od 99' a zdravstveni radnik :)
    Treće što se tiče biljnih izvora pored fermentisanih koji se ujedno ponašaju i kao probiotici imamo alge kao ne primer spirulinu, hlorelu koje su najbogatiji izvori Vitamina B12 na Zemlji. Pri tom se to tvrdi na skoro svim Istočnjačkim Univerzitetima: Japanskom, Kineskom, Indijskom, proguglajte malo sada imate i google prevodilac ;) Dok s druge strane plaćene "studije” i "istraživanja" na Zapadu posebno u USA priča suprotnu priču da bi prodavali suplemente, kako alge nemaju aktivan vitamin B12!!! A šta ovima u Aziji koji nemaju nedostatak njima jeste aktivan a Zapadnjacima jeste :D
    Ako ipak dođe do nekog problema a ima različitih uzroka: od unosa antibiotika, prehladne i prevruće hrane, previše mrtve hrane (termički obrađene), alkohol, neki lekovi , konzervansi u industrijskoj hrani i svemu drugom... čak ih trpaju i u vitamine!!! Sve to da bi dobili rasu robova-potrošače i bolesnika koji samo kupuju ne zapitkuju i večno su zavisni od proizvoda ili robe (Roba za Roba ;) ili su jako nezdravi pa opet uzimaju I lekove (suplemente), Drugi uzroci su : Kronova bolest, celijakija, infekcija HIV-om, smanjena proizvodnja želudačne kiseline, hirurški uklonjeni delovi probavnog trakta i pogoršana funkcija gušterače(pankreasa).
    Ako pak dođe do vidljivog nedostatka , najmanjeg neurološkog pokazatelja, obavezno preduzeti hitne mere. Znači ako se osećate normalno i pored pokazanog nedostatka na analizi testovima laboratorijskim gde je manja vrednost još uvek možete Pravilnom ishranom sa probioticima sirovom svežom hranom bez konzervansa (budite obazrivi kod suvog voća) da povratite vrednosti. Ako osećate bilo kakve neurološke pokazatelje nedostakta kao što su utrnulost prstiju ili zbunjenost, depresija, umor, periferna neuropatija, psihoza, megaloblastična anemija, demencija, slabo pamćenje, slabost, glositis, konstipacija i gubitak teka. Simptomi nedostatka ovog vitamina u dece su pogoršan rast i razvoj, poremećaji pokreta i megaloblastična anemija.
    Večina vegana ima suprotno od umora povećane nivoe energije i elana ali ipak se proverite da budete sigurni pa reagujte adekvatno i na vreme ;)

    ReplyDelete
  20. Milane,

    Hvala puno na ovako temeljnom odgovoru.
    Dakle ako sam dobro razumeo sva sirova hrana se ponasa kao probiotik? Ili su banane glavni probiotik medju sirovom hranom?
    Sta konkretno znaci pazite sa suvim vocem? Izbegavati ga ili izbegavati ono koje je na neprirodan nacin suseno?
    Imam jos jedno pitanje za vas 80/10/10 propagira voce za dorucak voce za rucak pa cak i veceru zapocnu vocem pa zavrse velikom salatom sa semenkama, kostunjavim vocem...
    Generalno Dr Graham zivi u Kostarici tamo je lako ostvariti obroke sa tako puno voca koje se tamo moze naci veoma sveze i organskog porekla. Ja ovde kada treba da jedem banane kao osnov ishrane odnosno 80% dnevnih kalorija da unesem iz slatkog voca a to su zimi banane, ja cak ni urme u Vrscu ne mogu da kupim ne zasecerene. Malo mi je glupo da mi osnov hrane bude nesto sto stize iz daleka ne znam ni na koji nacin se uzgaja ni kako se bere, kako se transportuje... ako me razumete malo mi je to apsurdno. A sa druge strane da li je dobro da taj odnos kalorija bude poremecen npr. vecim unosom masti odnosno semenki i kostunjavog voca zimi pogotovo jer je kod nas hladno. Inace vrlo dobro se osecam kada pojedem kilogram ili dva banana dnevno cak sta vise odlicno. Ali mi je problem stalna nabavka banana i samo njihovo sazrevanje. Nemam novca da ih kupujem u onoj kolicini u kojoj su mi potrebne. A ne mogu da kupujem zrele u radnji jer su onda te zrele banane toliko isumbane i izlupane da jednostavno nisu nizasta. I onda se javi onaj problem ne dovoljne kolicine kalorija, gubitka telesne mase i zamora koji se javi obicno predvece kada bi trebao da pojedem tu veliku salatu i jednostavno budem toliko gladan da me nikakva salta ne moze zasititi. Nemojte mi samo reci da onda jedem krompir i zitarice jer mi zitarice ne prijaju. Probao sam ih i o obliku klica ali jednostavno izgleda da mi je tolerancija na gluten losa.
    Interesuje me na koji nacin ste se vi hranili zimi jer ja jesnostavno nisam uspeo da ostanem vegan. Letos je sve bilo ok ali to je bila jos uvek faza prilagodjavanje i eksperimentisanja nisam bio 100% raw vegan ali sam bio vegan. Sada vise nisam ni 100% raw a ni vegan. Nedostajala mi je kuvana hrana tj. kalorije samim tim nedostatkom kalorija organizam je gladovao. Koliko god mi je prelazak u veganstvo prijao u vidu mnogo vece kolicine energije u toku dana cak sam izlecio hronicnu upalu prostate koju sam vukao 13 godina nisu mi pomagali ni razni antibiotici u vidu tableta i injekcija. Prosto nisam verovao samo od sebe je doslo to mi je bila jedina bolest ali uporna da sam se pomirio sa time a vrlo zam mlad za tako neku bolest sada imam 34 godine. Dakle svestan sam da je biljna hrana lek i spasenje ali jednostavno negde sam gresio i nisam uspeo da stabilizujem ishranu zbog finansija a verujem da moze sa istom kolicinom novca koju trosimo na junk food ili bilo koji vid ishrane da se bude i 100% raw samo mi treba neki recept tj primer. Mislim da 80/10/10 to nije za nase podrucije.

    ReplyDelete
  21. Bravo, Milan to uvek lepo i strucno objasni :) U sustini da, SVA sirova sveza biljna hrana se ponasa kao probiotik i maximalno pogoduje razvoju korisne mikroflore.. zato se i preporucuje 100% sirovo kod vecine obolenja i stanja za maximalno brzo ozdravljenje.. Slazem se s tobom da je mnogo lakse biti 100% raw u tropskim predelima gde toga ima u izobilju, ali moguce je i ovde, ali ce vam definitivno trebati malo vise sredstava.. ali gledaj na to kao investiciju u svoje zdravlje.. kao sto vec negde rekoh vase zdravlje nema cenu :) Ako vam ne prijaju zitarice, onda probajte krompir ili pirinac u nedostatku finansija za 100% raw.. ja sam od kako sam poceo sa vegan ishranom negde 70% raw, i tako mi je do sad odgovaralo.. mislim se sad da idem na 100% uskoro, posto smo pregurali zimu.. U svakom slucaju bolje i krompir i pirinac nego da se vracas nazad na "standardnu" ishranu ako nemas za 100% raw. :)

    ReplyDelete
  22. Pozdrav svima!
    Vegeterijanac sam vec 8 godina, imam 30 godina i anemiju vec 15 godina. Imam veliki deficit gvozdja, zapravo nikad veci. Takodje imam niske leukocite u krvi.
    Nastojim preci na sirovu hranu i popraviti krvnu sliku. Pocela sam da blendam koprivu, limun i urme svako jutro. Moze recept za jos neki dobar zeleni smoothie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://zenica24sata.com/prof-dr-sc-smajil-durmisevic-v-e-g-e-t-a-r-i-j-a-n-s-t-v-o-dijetetski-smjer-prehrane-u-kojoj-su-voce-i-povrce-glavna-hrana/

      Delete
    2. http://www.stetoskop.info/Vegetarijanstvo-makrobiotika-ishrana-astronauta-bioishrana-543-s5-content.htm

      Delete
  23. Vitamina b12 ima samo u namirnicama životinjskog porekla i nemojte se zanositi sa tom vegan dijetomVegan dijeta je dobra za čišćenje organizma do nekog određenog perioda,a posle toga može da bude fatalna.

    ReplyDelete
  24. http://zenica24sata.com/prof-dr-sc-smajil-durmisevic-v-e-g-e-t-a-r-i-j-a-n-s-t-v-o-dijetetski-smjer-prehrane-u-kojoj-su-voce-i-povrce-glavna-hrana/
    Ti što imaš anemiju pročitaj ovo sa ovog sajta.

    ReplyDelete
  25. Anonimuse odakle u zivotinjama vitamin B12?
    Kako ga zivotinje unose?
    Sta je ustvari B12 kako on nastaje?

    ReplyDelete
  26. Dovla jesi li ti medicinski stručnjak možda?

    ReplyDelete
  27. za anemiju je najbolja spirulina kombinovana sa vitaminom C iz citrusa recimo.. takodje sav zelenis kopriva, kelj, rastan, spanac, blitva itd.. 1 KG dnevno u zelenom soku i bices uskoro super.. spirulina ima inace 10x vise gvozdja nego spanac npr pa je dobra za brz oporavak ko je bas zapustio zelenis u ishrani ;) ali to ne bi smeli da dozvolite da dodje dotle.. u normalnim okolnostima 300-500g zelenisa dnevno i super ste ;)

    ReplyDelete
  28. za B12 smo stvarno vec sve objasnili gore.. evo npr Milan je vegetarijanac pa vegan vec 15 godina mislim i nema nikakvih problema sa B12 ;) jel treba duze pa da primeti nesto hehe? :))

    ReplyDelete
  29. Ja nisam medicinski strucnjak ali mi je vrlo cudno to da medicinski strucnjaci nikoga ne mogu da izlece, mogu samo da mu prepisu terapiju koja ce ga tako bolesnog odrzavati u zivotu.
    Mene su medicniski strucnjaci lecili 10 godina od upale prostate raznim antibioticima i terapijama. Na kraju su mi napisali dijagnozu prostatitis hronica i odustali od lecenja a ja se pomirio sa teskobama ucestalog mokrenja kao da je to normalno.
    Prvo sam izbacio meso iz ishrane a onda i sve zivotinjske namirnice. Ne zbog toga da bi izlecio prostatu nisam ni sanjao da to mogu da postignem na tako jednostavan nacin posle silnih lekarskih strucnih medicinskih terapija, nego eto tako mi je doslo a mislim da mi je to sam bog pokazao pravi put do izlecenja.
    Posle samo par meseci ishrane iskljucivo biljkama ucestalo mokrenje je nestalo potpuno spontano. Ja jos uvek nisam ni pretpostavljao da sam se izlecio i nakon insistiranja supruge da uradim test jer se i ona jadna mucila i paralelno samnom lecila test spermokulture je pokazao da nema patogenih organizama i ni jedne jedine bakterije.
    Prema tome hvala lepo svim tim medicinskim strucnjacima, nihovoj medicini, farmako industriji, prehrambenoj industriji. Hvala lepo svima njima.
    Svima vama pa i tebi anonimuse zelim da nikada ne budes imao potrebe da ti oni "pomognu" a ako ih budes previse slusao bogami bice ti potrebna njihova pomoc. Jer oni to i najbolje znaju za to su placeni. Da ti pomazu, da ti pomazu i da ti pomazu ceo zivot da ti pomazu i da te drze u zabludi ali nisu oni jadni krivi i oni zive u zabludi.
    Sve je vise lekara koji kada obole od teske bolesti okrecu se alterantivnoj medicini jer i sami znaju kakva je konvencionalna medicina.

    ReplyDelete
  30. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ReplyDelete
  31. Moram par ispravki da napišem.Prvo 1 injekcija ni u kom slučaju ne rešava b12.Uzmaju 3-5 injekcija na 5 dana i to bi trebalo da bude dovoljno za 6 meseci.Kod neaktivnih ljudi možda potraje do godine.
    Što se tiče gvožđa, nema njega u svakom zelenišu kao prvo Kao drugo pola kile zeleniša svakoga dana napraviće problem u probavi zbog prevelike količine vlakana,a i fizički je dosta teško pojesti svakoga dana pola kile zeleniša za gvožđe.Drugo oblik gvožđa koji je u biljkama je prvo u dosta malim količinama drugo naše telo ga vrlo slabo usvaja.Jer proces popunjava gvožđa je mnogo složeniji i sporiji nego b12 jer prvo mora da se popune rezerve u krvnim pločicama pa tek onda da počnu da se popunjavaju depoi u krvnim ćelijama da bi se na kraju dobio dobar skor hemoglobina.Dakle najbolji način je suplemntacija

    ReplyDelete