03 October 2012

Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir

Ovo je detaljan pregled po kalorijama za Zitarice, Mahunarke i Krompir (jeftinu zamenu za voce), od kojih takodje mozemo dobiti uglj.hidrate. Oko 80% kalorija svakog dana bi trebalo da dolazi od zrelog svezeg slatkog voca. Ovo ume da bude opterecenje za vase finansije, pa jedan deo mozete zameniti zitaricama i krompirom koji su takodje odlican izvor uglj.hidrata, a jeftini su. Prethodni pregled za voce mozete naci na:
http://rawfoodserbia.blogspot.com/2012/09/pregled-po-kalorijama-voce.html

Ova tablica ce vam omoguciti lakse planiranje obroka, jer sadrzi tacno koliko ova hrana vredi kalorijski, a takodje i pregled koliko je potrebno uneti da bi postigli 1000 kalorija (dnevno bi trebalo da unosite minimum 2000-3000 kalorija). Iako ovo nije Raw Food, mislim da je korisno imati i ovu listu, kao dodatak temi jeftine zamene za voce o kojoj smo ranije pricali:
http://rawfoodserbia.blogspot.com/2012/09/kako-ziveti-zdravo-ne-bankrotirati.html

Nije bitno da budete 100% raw, nek to bude onaj procenat koji vama odgovara i koliko ste u mogucnosti. Ono sto jeste bitno je da unosite DOVOLJNO hrane da bi imali energije za svakodnevne aktivnosti. Preporuka je naravno minimalno moguce kuvanje ove hrane na pari ili u vodi, kako bi ocuvali vitamine i ostale sastojke koji se nalaze u njoj. Ono sto cete primetiti u listi je da psenica, a narocito soja sadrze manji procenat uglj.hidrata od onog koji zelimo pa pokusajte da ih izbegnete. Ostala navedena hrana odlicno odgovara 80/10/10 ishrani, pa vam apsolutno preporucujuem da ako nemate dovoljno voca, pre idete na ovu kuvanu hranu nego na sirove orahe i semenke (koje imaju visok sadrzaj masnoca). Evo liste:


Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

7 comments:

  1. Odlican tekst. ima jedan komentar i pitanje

    vidim da si za prinac, kinou stavio da u UH 87% odnosno 70% cine seceri, sto nije tacno nego je u pitanju skrobni deo koji priznaces nije isto kao i secer.

    Pitanje: posto si na spisak stavio batatu da li znas gde ima u BG-u da se kupi. Pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Izgleda nisi dobro informisan :) Skrob jeste secer, slozeni ugljeni hidrat ili polisaharid.. Sastoji se iz vise glukoznih jedinica vezanih zajedno.. Prema tome odlican je izvor uglj. hidrata, ali je potreban jedan stepen vise u varenju nego sto je slucaj sa prostim secerima glukozom i fruktozom.. :)

    za slatki krompir kazu da ima da se kupi na Kalenicu i drugim vecim pijacama, ali nisam siguran tacno, ja ga nisam uzimao..

    ReplyDelete
  3. Jedno pitanje, psenica sadrzi gluten to znamo.
    Napisali ste da zbog glutena koji psenica sadrzi preporucljivo jesti je u formi klica. Da li je u formi klica i dalje prisutan gluten ali su klice svakako zdravije pa ih zato preporucujete ili gluten nestane, razlozi se... u procesu klijanja?

    ReplyDelete
  4. ne u formi klica u njima vise nema uopste glutena jer se taj protein u procesu klijanja razgradjuje :)

    ReplyDelete
  5. psenicna trava je inace izuzetno zdrava i bogata hranjivim sastojcima i hlorofilom, kao i sav zelenis :) pa koga ne mrzi da isklijava samo napred! :)

    ReplyDelete
  6. Znaci, mogu da jedem integralnog pirinca koliko hocu i necu se ugojiti? vegan sam vec godinu dana, ali na high carb low fat sam nekih mesec i po, pa se malo plasim.

    ReplyDelete