15 October 2012

Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?

Mozda se neko pita sta je ovaj odnos 80/10/10 koji se pominje.. To je odnos procenta uglj. hidrata/proteina/masti koji vam je dnevno potreban (za vecinu ljudi, posebne kategorije kao sto su vrhunski sportisti, trudnice itd mogu imati malo vise potrebe za proteinima, mastima ali i to je malo vise do +10%). Dakle, ovaj odnos nije vezan obavezno za biljnu hranu, ali biljna hrana ima to svojstvo da vec u sebi sadrzi prirodno ovaj odnos, bez stetnih efekata i najlakse je tako praktikovati. Idealno 80% vaseg dnevnog unosa bi trebalo da dolazi od voca ili skroba (pirinac, krompir..) sto vam daje secere tj. energiju za svakodnevne aktivnosti, 10% od proteina iz povrca (narocito zelenog lisnatog bilja) i 10% od masnoca iz oraha i semenki i povremeno nekog hladno cedjenog ulja.

Vazno je ovde napomenuti da je ovo kalorijski odnos, pa je 10% od zelenisa velika kolicina (negde pola kilograma dnevno) a 10% od masnoca je jako mala kolicina (2 kasicice ulja ili 1-2 sake oraha, semenki), jer je povrce jako slabo kaloricno, a ulje izuzetno kaloricno, zapravo 100% koncentrovana masnoca, pa je treba maksimalno izbegavati, i kad god mozete zameniti sa raznim orasima, semenkama, avokadom, kokosom, maslinama itd koji su prirodni izvori masnoca.. Ukoliko ipak odlucite da ne izbacite meso, mleko ili jaja onda vam i dalje preporucujem da se drzite ovog odnosa, ali ce vam to biti znatno teze i moracete da napravite neki plan ishrane da bi preracunali ovo (dok je kod biljne ishrane to dosta prosto jer se lako pamti).

U svakom slucaju za to vam moze posluziti program http://cronometer.com/ gde mozete uneti sve sto jedete u toku dana i pogledati ovaj odnos, kao i kolicinu vitamina i minerala koje unosite.. na primer mleveno meso ima odnos 16/42/42, a slanina 8/12/80 pa bi vam stvarno trebala neka opasna matematika da od toga napravite 80/10/10 u kombinaciji sa drugom hranom... dok recimo ako uzmemo pirinac, njemu je odnos 87/7/6 skoro savrseno odnosu koji mi zelimo.. :) eto nadam se da je sada jasno o cemu se radi kad kazemo 80/10/10.. ako imate nekih pitanja, slobodno postavite u komentaru :)

Namerno nisam hteo da u objasnjenju ulazim u eticku stranu veganstva i u druge stetne posledice jedenja mesa, vec samo u kalorijski odnos, kako bi videli koliko je veliki procenat masti i stetnih zivotinjskih proteina u takvoj ishrani.. tako je skoro nemoguce doterati odnos do onoga koji je vasem telu potreban, i onda telo mora da pretvara proteine i masti nazad u secere, sto oduzima jako puno energije i stvara pri tome citav niz stetnih proizvoda te konverzije, plus u njoj dolazi do stvaranja ekstremno kisele sredine u kojoj ni jedan organ ne moze da funkcionise kako treba. Umesto toga svega, mnogo je lakse unositi biljnu hranu koja vec sadrzi 80-90% prirodnih secera glukoze, fruktoze ili skroba, koja se mnogo lakse vari i automatski stvara baznu sredinu.. Ako bas ne mozete bez mesa, gledajte da to bude sto manje, ja bih zaista savetovao jednom nedeljno maksimalno.. Ono sto ce se desiti posle odredjenog vremena, je da ce telo samo shvatiti da mu meso samo skodi i potpuno cete ga izbaciti iz upotrebe, iako ste mislili da ne mozete bez njega.. Sto se tice mleka i jaja to sami odlucite, ali verovatno ce se desiti isto i shvaticete da vam vise smetaju nego sto donose kada vam vecina ishrane bude biljna, bar je tako bilo kod mene..

Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

4 comments:

  1. Molim Vas ,ako ste procitali knjigu 80-10-10,mozete li mi reci nesto o kombinovanju namirnica?
    Hvala,Jelena

    ReplyDelete
  2. napravicu jedan poseban tekst o ovome cim stignem :)

    ReplyDelete
  3. Zbog posla i drugih obaveza nisam baš u mogućnosti za detaljnija istraživanja pa bih molio za malu pomoć.
    Meso ne jedem, jaja i mliječne proizvode vrlo rijeko, U najboljem slučaju jednom mjesečno, i ishrana mi se sastoji od oko 50-60% sirovog.
    Pomoć bi mi dobro došla oko recapata jer kao što rekoh, zbog obaveza ne mogu trenutno da stignem da detaljnije istražim i to polje. U suštini, kad djevojka i ja imamo sirov ručak to je nasjeckano svo povrće koje možemo da nađemo (2-3 vrste paprike, oba luka, rotkvica, šargarepa, rukola, peršun...), začinjeno limunom i maslinovim uljem i ražani, ječmeni ili heljdin hleb.
    Recepti, makar dva ili tri najjednostavnija, bi nam dobro došli jer bismo na taj način još više povećali procenat sirove hrane u našoj ishrani.

    Recepte mi možete poslati i na jokso@t-com.me

    unaprijed hvala

    Srdačan pozdrav
    Miomir

    ReplyDelete
  4. vazi, vidim da ljudi traze recepte, iako su kod sirove hrane to uglavnom dekoracije i ukrasi i nacin pripreme vise nego pravi recepti.. :) ali pocecu redovno da ih postavljam, jer ima zanimljivih nacina pripreme. :) dakle bice ovde na blogu pa pratite :)

    ReplyDelete