28 January 2013

Racunica isplativosti po kaloricnosti

Evo racunice koja vam moze pomoci u planiranju budzeta na sirovoj ishrani, naravno sve zavisi za koju cenu mozete da nadjete odredjeno voce, ali bez obzira na to, korisno je znati koliko je voca potrebno kupiti za 1000 kalorija vrednosti i odnos razlicitog voca prema toj kaloricnosti.. da napomenem da ovde nije uzet u obzir sadrzaj vitamina i minerala koji je naravno jako bitan, vec samo kaloricnost. Tako da ako ste vec primorani da vam se ishrana bazira na pirincu i krompiru vecinski recimo, onda se bar potrudite da zato unosite dosta vise zelenisa da bi nadoknadili manjak nutrijenata (a takodje i ponisili efete kuvane hrane na ph vrednost u organizmu tj kiselost) evo liste, najvaznije je zapamtiti gramazu za 1000 kalorija tako da koja god da je cena mozete da procenite vrednost lako:

banane 65% jestivo, kupljeno 1700g = 1000 kcal 
(40-120 din kilo,  50 x 1.7 = 85 din, 70 x 1.7=120 din, 100 x 1.7 =170din)

urme 90% jestivo, kupljeno 400g = 1000 kcal
(305 din kilo = 305 x 0.4 = 122 din)

suve smokve 100% jestivo, kupljeno 400g = 1000 kcal
(360-400 din kilo = 360 x 0.4 = 144 din)

grozdje 85% jestivo, kupljeno 1700g = 1000 kcal
(80-120 din kilo = 100 x 1.7 = 170 din)

mango 60% jestivo, 2700g = 1000 kcal
(50-400 din kilo = 50 x 2.7 = 135 din)

I za kuvanu hranu:

krompir 80% jestivo, kupljeno 1300g = 1000 kcal
(40-70 din kilo = 50 x 1.3 = 65 din)

pasulj 100% jestivo, kupljeno 300g = 1000 kcal
(220-300 din kilo = 220 x 0.3 = 66 din)

braon pirinac 100% jestivo, kupljeno 300g = 1000 kcal 
(110-150 din kilo = 120 x 0.3 = 36 din)

Kao sto mozete videti od voca najisplativije su banane (ako mozete da ih nadjete po 70 din kilo ili manje), potom idu urme i smokve, i na kraju po isplativosti su grozdje i mango (opet ako mozete da ga nadjete jeftino, ako ne mozete onda je jako skup). Posle toga dolaze pasulj i krompir sa duplo vecom isplativoscu od voca, i kao najvecu isplativost ubedljivo drzi braon pirinac sa cetiri puta vecom isplativoscu od voca. Treba napomenuti da je naravno voce mnogo zdravije i treba da vam cini sto veci deo ishrane, ali ako nemate drugih mogucnosti ostatak mozete popuniti kuvanim pirincem, krompirom i mahunarkama bez vecih problema, narocito ako se potrudite da unosite dovoljno zelenisa (oko 500g dnevno) sto ce ponistiti neke negativne efekte koje kuvana hrana moze da ima..

Takodje da napomenem da kad kupujete voce i povrce kome prolazi rok (da bi ustedeli) imate na umu da ono ipak sadrzi smanjenu kolicinu i kvalitet nutrijenata, pa se mozda nekad vise isplati kupiti i skuplje ali bar sveze zrelo voce koje sigurno ima znatno vecu i hranjivu vrednost jer se ne moze sve vrednovati samo tezinski.. Ali vremenom i praksom cete se izvestiti da prepoznate koje je voce isplativo uzeti, a koje je mozda ipak suvise lose, gnjilo, trulo, prezrelo, zeleno itd.. U vecini slucajeva ako su trgovci posteni pa na vreme spuste cenu, moze vam se znatno isplatiti da kupujete takvo voce koje je dovoljno zrelo da bude snizeno a opet nije izgubilo previse cvrstinu i svezinu :)

Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

No comments:

Post a Comment