16 January 2013

Akumulacija toksina u lancu ishrane

Iza ovog nezgrapnog naslova stoji zanimljiva tema, koju sam primetio vecina ljudi uopste ne razume.. Cesto kada se pomene zdrava hrana kontra-argument nekih ljudi je da su danas i biljke jednako zagadjene pesticidima i raznim otrovima kao i meso, mleko i jaja. Ovde je u pitanju osnovno nerazumevanje sistema za detoksikaciju kod zivotinja, pa i nas. Pokusacu slikovito da objasnim.

Uzmimo kao prvi primer podrucje Cernobila koje je pre nekog vremena bilo pogodjeno nuklearnom katastrofom i radijacijom velikih razmera kao najgori moguci primer uticaja toksina iz spoljne okoline. Pri proucavanju njenog uticaja kao toksina na ziva bica uoceno je da zivotinje koje su vise u lancu ishrane imaju mnogo gore posledice nego one koje su nize. Mesozderi su mnogo vise stradali nego biljojedi.. Zasto? Prosto zato sto se radijacija kumulativno akumulira u svakom zivom bicu i ono koje se hrani nisko u lancu ishrane ce pokupiti samo radijaciju iz biljaka i imati relativno male posledice. Medjutim jedan vuk recimo da bi se hranio mora da pojede te iste biljojede koji su pojeli svu tu radijaciju iz biljaka i da u sebe unese kumulativno SVU radijaciju iz SVIH biljaka koje su pojele SVE zivotinje biljojedi kojima se on hrani u toku svog zivota, sto je ogromna doza radijacije za jadnog vuka. Ovo samo kao ilustracija koncepta, ali hemijski toksini iz ishrane srecom ne funkcionisu ovako direktno inace bi 99% ljudi davno zavrsilo nesrecnom sudbinom ozracenog vuka iz Cernobila.

Da vidimo onda kako funkcionise nas sistem za detoksikaciju. Glavni organi za to kod nas su jetra, bubrezi i koza, medjutim ona se ne obavlja samo na nivou tih organa vec na nivou svake celije u organizmu. A evo i kako. U idealnim uslovima kada bilo koja celija prepozna toksin ona ga lepo prosledi jednom od ovih organa na uklanjanje i on putem mokrace, stolice i koze biva izbacen napolje. I nase telo je imalo milijarde godina da usavrsi ovaj sistem i on funkcionise u prirodi skoro pa idealno. Problem nastaje u poslednjih par hiljada godina kada je covek poceo da ubacuje u svoju zivotnu sredinu hemikalije i toksine koje ni jedna celija naseg ili bilo kog drugog organizma NIKADA nije ni videla u prethodnih par milijardi godina. Sta se onda desava na celijskom nivou? Pa jednostavno, one toksine koji su prirodni i za koje zna, celija ce i dalje da prosledi na ciscenje i da izbaci napolje, ali one za koje uopste ne zna sta su, ce malo da se "pocese po glavi" i da zakljuci da nema ideju sta da radi s njima i da li su ti molekuli nesto stetno ili korisno?? Kako celija ne zeli da rizikuje da izbaci nesto sto moze biti i korisno, ona ce to uredno da USKLADISTI u sebi, u depou koji sluzi za "nepoznate i zagubljene stvari". Otud slicnost s akumulacijom gore pomenute radijacije. Problem nastaje sto ti molekuli nisu samo nepoznati i zagubljeni vec i VRLO stetni i toksicni i vremenom oni ostete i ubiju celiju pa i ceo organizam.

Dakle svaki molekul svakog toksina koji nije prirodnog izvora, ce se u toku zivota jedne domace zivotinje koju gajimo za hranu uskladistiti u njenom mesu. A svi znamo koliko je hrana za ljude danas zagadjena, sta tek reci za stocnu hranu kojom hrane zivotinje, dovoljno je reci da je to dno dna nutritivno, a sa maksimumom toksina, pesticida, antibiotika i vestackih hormona. SVI oni bivaju uskladisteni u mesu zivotinje koja se nama posle servira kao obrok. Jednostavno poredjenje nivoa pesticida i toksina u bilo kojoj gajenoj biljci je neuporedivo manje od kolicine akumuliranih toksina u mesu. Jedna domaca zivotinja u toku svog zivota pojede HILJADE kg hrane s pesticidima i jos gore direktno joj se ubrizgavaju hormoni i antibiotici. Da stvar bude jos gora na vec ocajnu sliku, les te zivotinje posle klanja ne moze da traje ni par dana bez trulenja, pa se meso dodatno tretira hemikalijama, ugljen monoksidom radi "lepe crvene" boje, kako bi moglo da stoji u prodavnici nedeljama itd... 

Za kraj mi samo ostaje da pozelim nekim hipotetickim vanzemaljcima mesojedima da nikad ne nabasaju na ovu planetu i ne pomisle da smo mi ljudi dobar i nepresusan izvor hrane za njih, posto im trovanje ne gine ako budu na lancu ishrane vise cak i od nas... ne bi potrajali ni mesec dana na takvoj ishrani sa svim akumuliranim toksinima u nasim telima od svih zivotinja koje prosecan covek pojede u toku svog zivota, a koje su dalje pojele sve toksine iz svih biljaka kojima ih hranimo...

Naravoucenije: ako vec morate da se trujete, onda nek to bude minimalno moguce, gde je najbolja biljna hrana koju ste licno gajili i divlje samoniklo bilje iz nezagadjenih podrucja, pa zatim organska biljna hrana koju su drugi gajili, pa zatim konvencionalno gajena biljna hrana s pesticidima, vestackim djubrivom.. tu valja stati, sve dalje od toga je ozbiljan rizik po svaku celiju vaseg organizma, jer njihove male unutrasnje deponije ce se vrlo brzo prepuniti a to nikako nije dobro :) Ne otezavajte im dodatno i onako tezak posao detoksikacije.

Na sve ovo treba jos reci da pored toga sto biljna hrana ima manje toksina u sebi ujedno i doprinosi izbacivanju toksina iz celijskih depoa i time dodatno detoksifikuje organizam, a posle 6 meseci na biljnoj ishrani VECINA vasih celija ce biti potpuno NOVE celije od materijala koje ste unosili to vreme putem biljne ishrane tako da ce stare mrtve celije pune toksina biti reciklirane i toksini u njima izbaceni van organizma. Proces detoksikacije se odvija dok smo zivi, iako ga mozemo povremeno ubrzati usmerenim detoksikacijama postom i sokovima od svezeg voca recimo, ali to nije preko neophodno osim u slucajevima tezih bolesti, jer ce se telo vremenom na prirodnoj ishrani sa svezim vocem i povrcem malo po malo ocistiti od vecine toksina. Taj proces je najintenzivniji u prvih 1-2 meseca i nazalost mnogi ovde i odustanu (jer osecaju posledice detoksikacije) a ni ne daju svom telu sansu da se oporavi posle godina trovanja. Prosto izdrzite te efekte i posle toga cete se osecati nikada bolje i zadrzacete taj osecaj do duboko u starost ako se drzite nase prirodne ishrane na svezem vocu, povrcu, zelenisu i semenkama iz maksimalno zdravog izvora koliko je to moguce u ovo danasnje vreme.

Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

2 comments:

  1. Ne mogu nigde da nađem kontakt, zamolio bih autora bloga da mi se javi na ibarjak at gmail.com
    Pozdrav, Igor

    ReplyDelete
  2. pa najbolje nam se pridruzi na www.facebook.com/rawfoodserbia tamo sam cesto na Fejsu pa mi mozes na stranici tamo i poslati poruku, druge mailove slabo proveravam.. ali mi mozes pisati i na rawfoodserbia@gmail.com pa kad ga otvorim vec :)

    ReplyDelete