25 April 2013

Jogurt (kiselo mleko) od prosa

-230g prosa
-2 l vode
-1 ravna kašicica morske soli
-1/4 kašicice kurkume
-1 vrhom puna supena kašika malteksa
-1,5-2 dl maje

Za 2 l jogurta (ili kiselog mleka) je potrebno 230g prosa, potopiti ga na 8 sati. Zrna dobro isprati, tu vodu prosuti. Odmeriti 2l vode, od koje se oduzme koliko je potrebno da se proso samelje u blenderu (potrebno je malo). Preostalu vodu zagrejati na otprilike 42 stepena (malo toplije od temperature tela mozete testirati prstom), dodati ravnu kašikicu morske soli i 1 vrhom punu supenu kašiku malteksa (ako imate drugi zasladivac dodajte ga), na vrh noža cimeta i kurkume, dodati maju od nekog biljnog jogurta ili kiselog mleka (ide 1 dl maje na 1 l). Promešati, i ostaviti 4-5 sati na toplom mestu. Ohladiti u frižideru i uživati! Nema kuvanja i nikakvog cedenja.

Formu kiselog mleka možete dobiti istim postupkom, ali tada se voda sa samlevenim prosom više greje, dok ne pocne da se zgušljava par minuta, pa se hladi do temperature od 42 stepena, dodaje maja..... I dalje sve isto, ali tada gubi formu sirovog. Ukus podešavate prema vašoj želji (kolicinu soli i nekog zasladivaca, kao i zacine, slobodno eksperimentišite). Proso je potpuno neutralnog ukusa kada se samelje. Zasladivac je tu kao "hrana" koja ubrzava dejstvo probiotskih bakterija, ali i radi ukusa kao i kurkuma i cimet.

Na receptu hvala Gogi Kuzmanovic Sadzakov :)





Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

9 comments:

  1. sta je "1,5-2 dl Maje" ?

    ReplyDelete
  2. Šta je to maja od biljnog jogurta? Mislite na mast?

    ReplyDelete
  3. Maja je ostatak starog napitka da bi se sa njim pravio novi, kako bi se sacuvale kulture bakterija koje vrse fermentaciju mleka :) Mozete kupiti neko biljno kiselo mleko ili jogurt i sa tim zapoceti vas domaci jogurt.. a ima po apotekama da se kupe i kapsule sa probiotskim bakterijama mlecne fermentacije :)

    ReplyDelete
  4. Koliko dugo moze da stoji u frizideru?

    ReplyDelete
  5. moze prilicno.. 4-5 dana sigurno, ali meni je otislo pre toga :) inace uspeo sam da napravim jogurt nije lose bilo, osim sto nije bilo bas gusto.. kiselo mleko medjutim nije uspelo da se napravi opet sam dobio gusci jogurt samo.. negde sam verovatno omasio.. no dobro, ja to i onako samo probe radi, nemam potrebu za jogurtom i sirevima i ostalim mlecnim derivatima uopste :)

    ReplyDelete
  6. Ako kupimo te probiotske kapsule u apoteci koliko kapsula umesto kupovne maje?

    ReplyDelete
  7. Ja napravila juče jogurt, super je ispao, malo brašnjav ali baš lep i osvežavajuć.
    Probaću od badema isto :)

    ReplyDelete
  8. da lepo ispadne.. moze od bilo kojih oraha, probajte razne varijante.. nego je proso najjeftinije.. Vlado nisam siguran koliko, probaj vec.. kazem ja sam samo jednom napravio probe radi.. najbolji probiotik je u stvari sveze voce :) kakvi jogurti :)) al dobro ko bas voli jogurt eto moze i biljni..

    ReplyDelete
  9. Odlično izgledaju! Super recept! :)

    ReplyDelete