16 September 2012

Definitivni vodic po vrstama hrane

Ovo je lista hrane koja je svrstana na osnovu uticaja na vase zdravlje. Sve sto pojedete ili popijete ce automatski uticati na vase zdravlje, nivo energije i vitalnosti, sposobnost da radite vase svakodnevne poslove, kao i na pojavu ili sprecavanje bolesti, koje se ne desavaju preko noci, vec postepeno, svakim zalogajem. Lista je sacinjena na osnovu saznanja koja nam daje moderna nauka (bar ona koju ne sponzorisu korporacije i farmaceutska industrija), a takodje i na osnovu vise hiljada godina iskustva tradicionalnih medicina koje su bile u skladu sa prirodom, a na koje se nazalost u moderno vreme potpuno zaboravlja da su i postojale. Listu necu suvise pretrpavati time ZASTO je nesto zdravo, a zasto nesto drugo nije, radi koliko toliko kompaktnog formata, to cu ostaviti za drugi post. Ocigledno, hrana je svrstana od zdravije ka manje zdravoj, da ne kazem totalno nezdravoj i boje su tome primerene :)

1. VODA Nacinjeni smo oko 80% od vode, mislim da ne treba da naglasavam znacaj.. 2 litra ciste vode dnevno minimum! Vise ako svakodnevno jedete slano i ako slabo unosite voce (sto ne preporucujem).

2. SLATKO VOCE Banane, Urme, Grozdje, Mango, Smokve, Tresnje. Negde oko 80% ugljenih hidrata svakog dana bi trebalo da dolazi od zrelog svezeg slatkog voca. Bitno je da bude zrelo, jer jedino onda mozete da apsorbujete secer koji vam je potreban za funkcionisanje. Bazirajte ishranu na omiljenom slatkom vocu, a jos bolje onom koje je u sezoni. Izbegavajte nezrelo voce, ako i kupite zeleno, uvek sacekajte da sazri. Ako oko njega pocnu da se skupljaju ose i stenice i ako mozete da osetite miris sa razdaljine, to je najbolje. :)

3. OSTALO VOCE Jabuke, Kruske, Pomorandze, Limun i ostali Citrusi, Ananas, Breskve, Kivi, Lubenica, Dinja, Jagoda, Papaja, razne bobice itd.. Ovo ostalo voce koje je manje slatko, takodje treba da ima veliku ulogu u vasoj ishrani, ali samo kao dodatak raznovrsnosti da bi unosili veliki raspon vitamina/minerala koji svako od njih ima. Ne treba bazirati ishranu na ovom vocu jer se moze desiti da brzo ostanete bez goriva, energije. Ili ako vec nemate izbor onda uzimajte bar duplo vise ovog voca nego sto je slucaj sa slatkim vocem.

SOKOVI Napomenucu ovde da je u redu povremeno konzumiranje kupovnih sokova od 100% voca, medjutim to bih preporucio samo u nekim drustvenim prilikama, ili kad ste u zurbi van kuce, dakle u nuzdi, kad nije jako prakticno jesti voce. Kupovni sokovi (cak i oni "sto posto") su od vocnog koncentrata uglavnom sa dodatim secerom i imaju daleko manje hranjivih sastojaka nego sveze voce. Za istu cenu 1 litra soka, mozete kupiti 1 kg svezeg voca, koje je neuporedivo korisnije. Ako zelite, dalje mozete to voce sami u iscediti u sok, preporucljivo u sokovniku sa hladnim cedjenjem. Sve ostale sokove koje mozete kupiti u prodavnicama nikako ne preporucujem, jer su zapravo sacinjeni od neke cudne hemije i nemaju nikave veze sa vocem iako se zovu "vocni" sokovi. Isto vazi i za vitaminske napitke, napitke koji toboze daju "energiju" itd.. Zaobidjite u sirokom luku.

4. VOCE SA VELIKIM SADRZAJEM MASTI Avokado, Durian, Masline, Kokos (koji je tehnicki gledano orah). Ovo voce uzimati u manjim kolicinama. Masti bi trebalo da cine svega 10% vaseg dnevnog kaloricnog unosa, dakle 1 avokado dnevno je i vise nego dovoljno. Ne preterivati, biljne masti u velikim kolicinama su stetne kao i zivotinjske.

5. ZELENO LISNATO POVRCE Kelj, Spanac, Blitva, Zelje, Persun, Brokoli, Karfiol, Kupus, Maslacak, Kopriva itd.. Ima bezbroj zelenog lisnatog bilja i gajenog i divljeg, zapravo 90% divljih biljaka je jestivo i mnogo hranjivije nego domace povrce. VAZNO: Ovo povrce nikada ne kuvati, a ako ga i kuvate, potrudite se da to bude kratko i na pari. Samo 5 minuta kuvanja na visokoj temperaturi ce unistiti vecinu enzima i vitamina u njemu. Ono sto mozete jedite sirovo, ja licno bez problema mogu da jedem vecinu ovih, ono sto ne mozete blendujte ili cedite u zeleni sok, tako se mnogo lakse apsorbuje. Ovo bi trebalo da cini  10% vaseg dnevnog kaloricnog unosa (sto je mnogo vise nego sto mislite, jer je nisko kaloricno) i NEOPHODNO je u zdravoj ishrani!

6. OSTALO SVEZE POVRCE Kad i koliko stignete, sve ostalo povrce opet zbog raznovrsnosti.

7. SEMENKE I ORASI Badem, Kikiriki, Lesnik, Brazilski orah, Indijski orah, Pistaci, Semenke suncokreta i bundeve, Obicni orah itd.. Vazi isto sto i za voce sa velikim sadrzajem masti, dakle umereno, do 10% vaseg dnevnog kaloricnog unosa, sto je negde 1 saka oraha.. VAZNO: kupovati samo sirove orahe i semenke, przeni i peceni em sto imaju dodato brdo soli i ulja, em su toliko sprzeni da u njima vise nema vitamina..

Ovde negde je granica apsolutno zdrave hrane koju preporucujem svima. Sad prelazimo u zutu zonu pa da vidimo kako tu stoje stvari:

8. HRANA BOGATA SKROBOM: ZITARICE i KROMPIR Braon (integralni) pirinac i ostale zitarice koje ne sadrze gluten, Krompir, Slatki Krompir, Kinoa..  Sva ova hrana je bogata skrobom i ocigledno je potrebno kuvanje da bi bila svarljiva. Iako nije po definiciji sirova hrana, moglo bi se reci da je najzdravija moguca zamena voca, jer sadrzi veliki procenat ugljenih hidrata, koji se ipak nesto teze vare nego voce, ali je jako jeftina i uvek vam moze posluziti kao zamena ako nemate dovoljno voca. Psenica i proizvodi od nje isto ovde spadaju, ali je ne preporucujem jer nije sasvim jasno dejstvo glavnog proteina u psenici glutena, sve analize pokazuju da ima jako stetno dejstvo narocito u svojoj rafinisanoj formi belog brasna. U svakom slucaju imate mnogo drugih zitarica, pa ne vidim ni potrebu koriscenja psenice. Ono za sta jeste korisna je ako je gajite kao klice i mlade izdanke, jer se u tom procesu razlaze i neutralise gluten i tada je zapravo jako zdrava. Opet preporuka je minimalno kuvanje ove hrane na pari ili u vodi.

9. MAHUNARKE Pasulj, Boranija, Grasak, Soja itd... Za mahunarke vazi isto sto i za gore pomenute zitarice, s tim da su one na 9. mestu jer se slabije vare, izazivaju razne reakcije u stomaku, potrebno je duze kuvati ih, a dok se skuvaju izgube vecinu svojih hranjivih svojstava. Ne preporucuje se redovnija ishrana na mahunarkama, ali ako nemate drugog izbora, ili prosto zelite malo vise raznovrsnosti AKO nemate dovoljno VOCA, a zitarice i krompir vam dosade, onda povremeno mahunarke mogu da dodju u obzir. Ali savetujem da ih ipak izbegavate. Da i ovde napomenem, ako ih gajite kao klice i mlade izdanke mnogo su korisniji i u tom obliku su jako zdravi.

10. MED Pcelinji proizvod, prirodna smesa fruktoze i glukoze. Mnogi se kunu u lekovitost meda i ja to ovde necu opovrgavati. Treba samo imati u vidu da je med koncentrisani secer i isto vazi kao sto je objasnjeno dole pod 11. Povremeno koriscenje sigurno nece imati negativne posledice, ali nikako nemojte bazirati ishranu na njemu, jer jednostavno ne sadrzi nista drugo osim secera. I kada god mozete koristite med UMESTO kristal secera, ako uopste morate.

11. RAFINISANI SECER Neko ce sad da pita "Sta ce ovde secer u narandzastoj zoni, zar ne rece da nam treba secer? A jos je i vegan hrana??" Stvar je u tome sto secer sam po sebi nije nezdrav, ali nije problem u tome sta jeste, vec sta NEDOSTAJE seceru u kristalu. A nedostaju mu svi moguci hranjivi sastojci, nema vitamina, nema minerala, zapravo nema nicega.. Secer je ultimativna sarena laza, dace vam samo gorivo da pregurate dan.. Ocigledno dugotrajno unosenje rafinisanog secera i proizvoda sa njim ce vas uciniti sitim, ali ni malo zdravim. Ako vam je hitno potreban izvor energije a nemate ni VOCA, ni ZITARICA u kuci onda apsolutno pribegnite medu ili seceru, mada ne bi smeli da dopustite da se to uopste desi, uvek imajte rezervu.

12. ORGANSKA JAJA Iako nisu vegan hrana, jaja stavljam u narandzastu zonu i na ovo mesto jer UKOLIKO su kokoske gajene na seoski nacin gde imaju dobru prirodnu ishranu, slobodno kretanje i zdravlje, onda sigurno da daju zdravija jaja i ako ih vec kupujete trudite se da uzimate takva jaja, od ljudi koji na selu gaje kokoske na taj nacin. U ovom pregledu necu ulaziti u eticke dileme i odluke koje svako treba da donese, vec cu samo reci da ne postoje definitivni dokazi da su jaja posebno nezdrava ako su ovako proizvedena, narocito u kombinaciji sa svom gore pomenutom zdravom hranom. MEDJUTIM jaja koja mozete kupiti u prodavnicama, sa farmi itd, sto je 95% jaja koja se prodaju, su izuzetno zagadjena raznim antibioticima i koncentratima koji se daju zivini da bi uopste mogla da zivi u uslovima koji vladaju na farmama, i od bolesnih kokoski, da ih nikako ne preporucujem. Ako ste vec odlucili da budete vegetarijanac a ne vegan, potrudite se da zbog sebe, ako ne zbog kokosaka, nadjete jaja proizvedena prirodnim putem, kao i da ne preterujete u njihovom konzumiranju. Za pripremu vazi isto pravilo, kuvanje je najdalje koliko bih savetovao, ako ih przite zaboravite na sve hranjive sastojke, u tom slucaju ne jedete jaja nego cisto ulje/mast i so. A do njih jos nismo ni dosli..

13. NEKUVANO MLEKO, ORGANSKI MLECNI PROIZVODI Ovde vazi slicno kao za jaja, ako mozete da nadjete kravu koja je zdravo gajena na pasnjacima, sto je danas skoro nemoguce, onda predpostavljam da vas ni casa ovog mleka nece bas ubiti. Ali opet isto, ako ga kuvate unistavate vecinu sastojaka pa onda to ponistava celu svrhu. Razlog zasto je cak i prirodno, organski dobijeno mleko zapravo gore od jaja, su govedji hormoni (cak 80 njih) koje krava prirodno proizvodi da bi tele raslo brze, a koji prave pometnju u nasem hormonalnom sistemu, jer ni po izgledu, ni bioloski, ni evolutivno ne licimo na goveda, pa mozete zamisliti sta sve moze izazvati ubacivanje hormona strane vrste u ljudski organizam. Tako da ne postoji nikakva mogucnost zaobilaska toga. A o mleku koje mozete kupiti u prodavnicama, zaista necu ni da pricam, to su vec horor price koje cu ovaj put zaobici. Da napomenem ako ste vegetarijanac, potrudite se da nadjete prirodno kozje mleko i proizvode od njega, sir itd.. mnogo je zdravije i korisnije nego kravlje.

14. RIBA  Iako smo ovde vec izasli i iz domena vegetarijanske ishrane, neki ljudi (iz samo njima poznatih razloga) misle da ne mogu bez mesa, ili to ne zele. Ako je vec tako, onda je ovo poslednja hrana koju cu zapravo preporuciti kao relativno zdravu. Ako vec morate da jedete meso, ogranicite se na ribu i to onu koja je gajena u kontrolisanim uslovima, ribnjacima itd.. Morska ili recna riba su u moderno doba neminovno pune teskih metala, nafte, hemikalija i ko zna cega sve jos, jer su nam nalzalost takva i mora i reke.. Opet kada je pripremate, trudite se da ne sprzite sve hranjive sastojke unutra.. Kao napomenu imajte na umu krajickom malog mozga da zivi svet u moru izumire i da jedenjem ribe to samo ubrzavate. Ako se ekosistem mora i reka srusi, sve su sanse da cemo i mi sa njim, jer 70% kiseonika u vazduhu koji disete ne dolazi iz suma i biljaka nego iz fitoplanktona u moru. Cisto kao info.

15. KUHINJSKA SO So dehidrira organizam, pijenje slane vode izaziva ludilo i smrt kao sto je vecini poznato, so zadrzava vodu u telu pa vas cini debljim iako nemate masne naslage, telo se brani protiv soli stvarajuci sluz itd... Neko ce se cuditi da je so cak na 15. mestu malo pre crvene zone, ali tako je kako cinjenice kazu. Dnevno vam je potrebno 50-100 miligrama Natrijuma. To je mozda jedno zrno soli. Pa sami procenite strasnu nesrazmeru sa onim sto unosite. Ako jedete dovoljno ZELENOG lisnatog povrca, u njemu ima vise nego dovoljno natrijuma da zadovolji ove potrebe. Ali navika je cudo i bar meni je ovo jedna od najtezih stvari da potpuno izbacim. Smanjujte svaki dan i koristite MINIMALNU mogucu kolicinu.


16. JAJA SA FARME I PASTERIZOVANO MLEKO koje mozete kupiti u svakoj prodavnici na par minuta od vas. Ovo je pocetak crvene zone, nesto vise sam pisao gore kod organskih jaja i mleka, pa da ne ponavljam. Ovo su stvari koje vam mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, a narocito u vecim kolicinama i u kombinaciji sa "hranom" koja se nalazi ispod na listi. Ovde cu samo da napomenem da kao i kod svih sisara, i nasa deca imaju izuzetno visoku toleranciju prema proteinima i secerima u mleku. Sistem za varenje kod dece je drugaciji nego kod odraslih i u stanju su da svare i usvoje mnogo vise hranjivih sastojaka iz mleka. Nije strasna greska davati mleko deci negde do 7-8 godina starosti. Ali potrudite se da to bude organsko mleko, prirodno proizvedeno, a ne iz prodavnice, i to najbolje kozje posto ima najslicniji proteinski sastav ljudskom mleku, kravlje bih potpuno zaobisao, bilo organsko ili ne. Posle doba od 8 godina, ne bih preporucio unosenje mleka, moze da izazove vise stete nego koristi. Na ovu temu, verujem da posle prirodnog perioda dojenja majcinog mleka, deci zapravo nije neophodno kravlje mleko, ako unose veliku kolicinu zelenisa koji sadrzi sve potrebne kolicine kalcijuma, proteina itd.. Dokaz su malobrojni ljudi koji na taj nacin gaje decu, kojoj ispostavlja se, nista ne fali. Ipak, posto je u pitanju osetljiva tema, sami se dodatno informisite, nemojte ni ovo uzimati zdravo za gotovo, nisam strucan da tvrdim bilo sta, samo iznosim svoje vidjenje. Jos jednom, ODRASLIMA nikako ne preporucujem.

 17. PILECE, SVINJSKO i DRUGO MESO Nikako ne preporucujem, u moderno doba nemoguce je potvrditi izvor mesa, kontaminirano je beskrajnim toksinima koje je zivotinja unosila u toku svog zivota, antibioticima i hormonima koje su joj davali da prezivi dovoljno dugo te iste toksine, necu ni pominjati prirodne parazite, i kolicinu masti i proteina koji se u njemu nalaze. Da, masti i proteini NISU zdravi, sta god vam neko pricao "Jedite proteine.. " To su isti ljudi koji prodaju te proteine.. Dnevno vam je potrebno 10-15%  kalorija koje dolaze od masti i 10-15% koje dolaze od proteina i sluze samo za podmazivanje tj izgradnju organa, nikako za gorivo i energiju pomocu koje funkcionisete. Te kolicine lako mozete postici sa hranom van crvene liste, bilo da ste vegan ili mesojed. Necu dalje ovo izlagati, dovoljno je reci da dugotrajan unos masti i proteina izaziva bezbroj stanja i bolesti..

18. CISTE MASTI I ULJA Zivotinjska mast, Rafinisana ulja. Vec je bilo reci o tome koliko nam je masti potrebno i kako je dobiti iz prirodnih izvora. Da, cak i "Hladno cedjeno" maslinovo i kokosovo ulje su PRILICNO nezdravi. Mozda je jeres staviti vegan hranu na dno liste, ali ovo je bazirano na dosta istrazivanja i saznanja. Uostalom gde ste videli flasu ulja da lezi u prirodi i samo ceka na vas.. Cista koncentrovana mast i ulje nikako nisu zdravi i treba ih koristiti izuzetno retko. 2 kafene kasicice ulja (i to nekog od zdravijih hladno cedjenih varijanti) ce vec biti preko vasih dnevnih potreba i to da ne unosite nista drugo od masti putem gore navedene hrane. Zaista smanjite masti na minimum, ako trenutno stavimo eticku stranu veganstva na stranu, zdravije je jesti i jaja i mleko i meso nego velike kolicine rafinisanog suncokretovog ulja. Bukvalno se moze uporediti sa rafinisanim naftnim derivatima, motornim uljem. Paradoksalno ali tako je. Ne prelivajte uljem salate, stavite par kapi ako morate.. 1 litar hladno cedjenog ulja je kolicina koja bi trebala da vam potraje 6 meseci minimum! I to ukljucujuci spremanje kuvanih jela, salata, eventualno przenje itd.. Prirodni izvori masti, jos jednom cu da ponovim, su avokado i drugo masno voce, orasi i semenke. Umesto maslinovog ulja jedite masline, umesto kokosovog ulja jedite kokos. Prosto.

19. MESNE PRERADJEVINE, KONZERVE Virsle, Kobasice, Pastete, Salame, Konzervirana Riba, Proizvodi sa dugim rokom trajanja. Ovo je neka ultraljubicasta zona,  ja ni ne umem da opisem koliko je ovo stetno. Blago receno, ovo ce vam sigurno skratiti zivot, a mozda vas i ubije. Ko voli ruski rulet neka se oproba, srcani udar, teski infarkt, slog, anemija, rak, tumori samo cekaju na vas. Zapamtite prostu frazu: STO DUZI ROK TRAJANJA PROIZVODA U KONZERVI, TO CE VAS ROK TRAJANJA BITI KRACI. Ali opet, kako bi se onda prodavali u prodavicama i bili na policama toliko dugo vremena. Siguran sam da oni brinu o vasem zdravlju.

00. VESELA GRUPA PSIHODELICNE BOJE: OPOJNE DROGE pod rednim brojem 00, jer zaista ne znam gde da ih klasifikujem. Heroin, Kokain, LSD, List Marihuane, Duvan - Cigare, Cxcx-Cola i drugi toksicni "sokovi", Energetska pica, Kafa, Kakao - Cokolade, Alkohol itd.. mislim da je lista beskrajna ali nisam toliko upucen u ove modernije.. Ovde stvarno ne znam sta da kazem, o stetnim efektima je bespredmetno govoriti, a neko se uvek nadje da prica i nesto pozitivno o ovim supstancama (verovatno neko ko ih i prodaje), ali necu u to ulaziti. Ako zelite da se drogirate, da pobegnete od problema i realnosti, umesto da se suocite sa njima i da ih resite, ko sam ja da nekome branim. Samo uvek imajte na umu da vam zavisnost koju stvaraju moze sasvim upropastiti zivot, ovaj jedan jedini koji mnogi upravo zeleci da "prozive" potpuno obezvredjuju. Svestan sam da su u listi neke skoro pa neuporedive stvari, ali poenta je ista. Mislite svojom glavom, cistog uma i bez potrebe za jos jednim fix-om i u svakoj situaciji provescete se neuporedivo lepse, a kvalitet zivota ce vam sigurno biti bolji. I naravno ovo je jedan od saveta koje niko nece poslusati, jer su toliko zavisni da je to skoro pa nemoguce. Svako ko tvrdi da NIJE zavistan vec da ih samo povremeno i umereno konzumira, nek dokaze to samom sebi i nek prestane na samo 6 meseci, pa nek se posle vrati ako zeli. Mozda se neprijatno iznenadi pokusajem. Srecno s tim....

Na kraju zelim da istaknem da mi nije namera da ovim tekstom ucinim da se bilo ko oseca lose zbog hrane koju svakodnevno unosi. Moguce je zdravo ziveti samo ako volite ono sto jedete i ako uzivate u hrani dok je jedete. Vecina ljudi u Evropi i Americi jede hranu sa donjeg dela ove liste, ja sam licno veliki deo svog zivota jeo tu istu hranu iz crvene zone. Cilj mi je samo informisanje i ukazivanje na mogucnost promene svakoga od nas, onoliko koliko to zelimo. Ako je to za nekoga unos 20-30% vise hrane iz zelene zone, i pored ostale nepromenjene ishrane mocice da primeti poboljsanje, a unosom 50% vise hrane iz zelene-zute zone znacajno ce uticati na poboljsanje zdravlja, energije i vitalnosti, cak i ako ostalih 50% ne menja. Ipak zaista PREPORUCUJEM ako je moguce da smognete volje da predjete na hranu do narandzaste zone i da izbegnete crvenu. To je recimo razlika izmedju Azijskih i Evro-Americkih naroda, u Kini je velikim delom zastupljena hrana do narandzaste zone, povrce, pirinac i riba, a kinezi su jedna od najzdravijih nacija na svetu, mnoge bolesti modernog drustva tamo su apsolutna retkost.


Uvek se trudite da ako pokusate, a ne uspete, ne predjete odmah nazad na najgore ultraljubicasto, SVAKI prethodni korak na ovoj listi je bolji od sledeceg, trudite se da maksimalno izbegnete i redukujete gadne stvari sa dna ove liste, i ako se pomerite jedan jedini korak ka gore, to je zaista vec veliki uspeh i vec ste ispred 90% populacije. Rekao bih jos da ako imate srece i dobru genetiku, pa ipak i pored standardne ishrane izbegnete prevremeni kraj zivota, zapitajte se do koje godine cete moci da imate zdrav i aktivan zivot. Ne postoje definitivni dokazi da ce zdravija ishrana obavezno uciniti da zivite znacajno duze, ali ce SIGURNO uciniti da zivite znacajno bolje, ucinice da vam aktivan deo zivota traje do kraja zivota, ucinice da zaboravite na lekove i doktore i da se u 80-toj osecate kao da imate 40. Tuzno je da je ovo prva generacija u istoriji covecanstva koja zivi gore i krace od svojih roditelja. Fraza "Njima je bilo lako, oni su ziveli na selu, bez stresa modernog drustva" ne drzi vodu, jer iako je njima u startu zapao zdraviji zivot, izbor kako cete ziveti svoj zivot je SAMO na vama.

Zdravlje je zaista stvar izbora, bar u najsirem mogucem smislu, izuzimajuci lose stvari koje uvek neminovno nekome moraju da se dese, ali je sansa da se dese mnogo manja. Svake godine srcani udar ubije 150.000 ljudi, a 600.000 ljudi umre od srcanih obolenja, i to samo u Americi, sto su njihovi zvanicni podaci. Svakih 35 sekundi u USA po jedan covek dozivi infarkt (ne obavezno fatalan). Ovo su zvanicni podaci. Sansa da vas na zdravoj ishrani udari infarkt je ista kao i sansa da vas pogodi meteor dok setate ulicom. Taj podatak zapravo nije zvanican, jer do sad nije zabelezen slucaj infarkta niti bilo koje druge ozbiljnije bolesti na RAW VEGAN ishrani. Toliko o verovatnoci.
 
Za one koji zaista zele veliku promenu i imaju snage, volje i zelje da je sprovedu preporucujem RAW VEGAN ishranu, koja bi na ovoj listi bila od broja 1 do brojeva 7-9 po mogucnosti, a kao sto vidite i dalje postoji jako velika raznovrsnost u onome sto mozete da jedete. Za vecinu ljudi koji se odluce na ovaj korak mora postojati i jaka emotivna i eticka odluka, koja je na svakom od vas. I ka ovoj ishrani mozete doci postepeno, sa bilo koje druge ishrane koju trenutno imate, dan po dan povecavajuci unos voca i povrca i vremenom cete sami shvatiti da vam nista drugo i nije potrebno, niti je ikada bilo.

Svi komentari, pohvale, kritike, sugestije, informacije, saveti su dobrodosli.

AKO NE MOZETE DA PREPOZNATE NESTO U NJEGOVOM PRIRODNOM OBLIKU, NEMOJTE TO NI DA JEDETE
SVE SU SANSE DA NI VASE TELO NECE ZNATI STA DA RADI S TIM.

Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

8 comments:

  1. Da li klice od zitarica i mahunarki spadaju u row vegan food i da li preporucujete kombinovanje istih u isti obrok sa vocem? Na primer sa bananama? Posto sam dosta citao o tome kako je preporucljivo voce jesti kao obrok i samo voce bez mesanja sa povrcem zato sto voce fermentise u zelucu i kvari sadrzaj zeluca ako je u njemu jos nesto sem voca. Pa tako da voce treba jesti minimalno pola sata pre obroka koji sadrzi mahunarke i zitarice. Ili bar sat vremena posle.
    Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mislim da voće pravi problem samo kada je sa teško svarljivom hranom zajedno u želucu. :)

      Delete
  2. to se odnosi na kuvane zitarice... isklijale zitarice i travu od njih mozete mesati sa vocem u smoothie bez problema, i da spadaju u raw food sa velikim sadrzajem vitamina i minerala :) Aleksandra gluten je lepljiva masa i kao sto je koristan kad se mesi testo pa ga ulepi u veknu hleba, tako je nekoristan u nama jer isto ulepi i nas sistem za varenje i krvotok.. sve se zgusne postane lepljivo pa cak se i zidovi creva pocnu da ostecuju i habaju usled toga sto dovolji do smanjene apsorpcije hranjivih materija.. uz to neki ljudi su i apsolutno alergicni na njega, sto nije nista cudno, nisu oni krivi, vec su ostali izuzetno izdrzljivi.. ali ne treba otezavati sistemu za varenje bezveze ima alternativa kao sto su kukuruz, proso, pirinac, ovas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa...ok hvala :). Ja sam više pitala zbog seitana zato što ga pravim ponekad (znam koliko je lepljiv :D ), mada sve ređe, i nisam pospana posle jedenja istog. Čak i izolat koristim (sa dodatim enzimima) posle teretane. Kako se zove protein iz pšenične trave? Pretpostavljam da to više nije gluten i da je rastvorljiviji od navedenog?
      Ii šta sve može lako kod kuće da se isklija? Pročitala sam da sojine klice nisu zdrave iako se ponegde prodaju kao zdrava hrana.

      Delete
  3. da kada isklija psenica transformise proteinski sastav pa vise to nije lepljivi gluten.. psenicna trava je izuzetno zdrava, kao i druge klice.. sojine klice AKO su od organske soje bi takodje trebalo da su zdrave, ali problem je sto je vecina soje danas sve vise GMO, iako je to kod nas zabranjeno, pitanje je koliko se kontrolise.. a i nema potrebe rizikovati kad ima toliko drugog zrnevlja koje mozete isklijavati.. prakticno svako zivo seme se moze isklijati, nisam se licno mnogo bavio time ali ljudi uglavnom isklijavaju zitarice (psenica, ovas, raz, jecam itd) mahunarke (pasulj, grasak itd) i suncokret recimo.. samo ti treba dobro zivo seme naravno, po mogucnosti organsko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokušala sam suncokret u ljusci (iz Bio špajza, tamo kupujem svo seme) da isklijam ali se samo nekoliko klica probilo kroz ljusku, ostalo se ubudjalo :(.
      Pšenica mi je svaki put odlično uspela tako da, tačno kako si napisao, žitarice najlakše idu. Grašak mora da se osuši prvo?

      I još jedno pitanje - Hoće li biti tekstova na blogu o presnoj ishrani dojenčadi, dakle redosled koju hranu kada treba uvesti u ishranu bebe? :)

      Delete
  4. da treba ti kvalitetno seme suncokreta zato se to desava.. dosta semena koje se prodaje po tim radnjama nije kvalitetno u smislu da nije zivo, bolje je mozda potraziti po poljoprivrednim apotekama i pitati za dobro i zivo seme.. ne znam za cenu doduse.. bice sigurno tekstova i o ishrani dece, ali dok to proucim jos.. trenutno savetujem samo ono sto sam primenjujem, a ja jos uvek nemam decu, pa nisam o tome mnogo razmisljao.. u svakom slucaju sve generalne smernice stoje, osim sto se savetuje generalno kvalitetnija hrana, posto im je potrebno vise nutrijenata :) to mislim za malu decu, a bas za odojcad, male bebe, najbolja hrana za njih je majcino mleko i to onoliko dugo koliko zele da sisaju :) posle standardno neko pasirano meko voce, pa kad budu hteli davati i celo meko voce :) dete ce uglavnom samo skapirati kad je premno da predje na cvrscu hranu, samo ih ne treba razmaziti pa ih drzati na kasicama duze nego sto je potrebno :)

    ReplyDelete