26 September 2012

Kako napraviti mleko od badema

Vec je bilo reci o stetnosti kravljeg mleka i zivotinjskih proteina uopste, srecom mozete vrlo lako napraviti zamenu za mleko, koja je ukusnija i milion puta zdravija. Trebace vam neka vrsta sirovih oraha, mi cemo ovde koristiti badem, ali mozete probati i sa drugim (sirovi lesnik itd) u zavisnosti koji vam se ukus najvise svidja. Meni licno, bademovo mleko ima savrsen ukus, cak i bez zasladjivanja. Evo recepta:

Trebace vam sirovi badem, koji mozete naci u prodavnicama zdrave hrane, voda, cediljka, blender (pozeljno malo jaci, preporucujem Omniblend koji je idealan po odnosu cene i performansi za pravljenje mleka od oraha i semenki) i po zelji neki prirodni zasladjivac (banane, urme..)

U posudu naspete badem i prelijete vodom, ostavite da prenoci (8-10 sati), kako bi badem omeksao i natopio se, a u isto vreme zapoceo proces klijanja koji oslobadja korisne enzime u semenu, i izbacuje u isto vreme inhibitore enzima koji postoje u njemu. Sledeceg dana obavezno prospete vodu i isperete badem, stavite badem u blender i prelijete sa 3x vise vode nego sto ima badema. Odnos badema i vode je po ukusu, zavisno od toga zelite li redje ili gusce mleko, ali generalno moze 1:3. Ovo blendujete dok se vecina badema ne rastvori u vodi (vreme zavisi od jacine blendera, kod mene je ranije na blenderu od 600W trebalo oko 2-3 min, a sada na Omniblendu od 2200W treba samo 35-60 sekundi). Zatim to iscedite kroz cediljku sa sitnim sitom, tako da odvojite mleko od ostataka ako zelite sasvim bistro mleko. Ako ga koristite za musli, smutije itd nema potrebe da cedite. Ako planirate da pijete odvojeno ili kao "smoothie" mozete u blender dodati zrele banane ili urme da bi dobili sladak ukus. Blender UVEK isperite odmah posle upotrebe jer ce tako biti mnogo lakse da se ocisti. Ako zelite prilikom blendovanja mozete dodati i po 1 kasiku lana, suncokreta, golice bundeve, susama ili drugih semenki, isto prethodno potopljenih u vodi. Tako cete u mleku dobiti veci sadrzaj vaznih Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina i drugih nutrijenata. U tom slucaju odnos vode moze biti i 1:4 zavisno od toga koliko semenki dodate. Jos bitna napomena da voda koja ostaje od potapanja bilo kojih oraha ili semenki NIJE za pice, jer sadrzi inhibitore enzima i ako je popijete imacete problema s varenjem... sadrzi neke minerale, ali je dobra samo za zalivanje biljki.. dakle obavezno prospite i isperite bademe i druge semenke pre koriscenja za pravljenje mleka.

Bademovo mleko na 100 g upotrebljenih badema sadrzi oko 400 kalorija, sadrzi vase celokupne potrebe za masnocama i pola vasih potreba za proteinima, 85% potreba Vit B2, 175% Vit E, 30% Kalcijuma, 30% Gvozdja, 75% Magnezijuma, 70% Fosfora. Ove brojke su MNOGO vece nego u kravljem mleku, koje je apsolutno vise stetno nego korisno. Uz to, bademovo mleko se jako brzo i lako vari, i dace vam energiju odmah, dok obicno kravlje mleko izaziva citav niz problema s varenjem i mucninu tokom dobrog dela dana.

Nadam se da ce vam ovaj recept koristiti, jako se lako pravi i za sve koji misle da ne mogu bez mleka, ovo je idealna zamena, samo probajte i videcete da se vise nikada necete vratiti na kravlje mleko.



Ostali tekstovi na blogu do sad:
Akumulacija toksina u lancu ishrane
Najpovoljnije cene u Beogradu
Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12
Sta je 80/10/10 i o cemu se tu radi?
Pregled po kalorijama Zitarice, Mahunarke, Krompir
Kako ukloniti pesticide sa biljne hrane?
Kako napraviti mleko od badema
Pregled po kalorijama: Voce
Sta je i kako napraviti zeleni sok?
Kako ziveti zdravo a ne bankrotirati?
Jestivo divlje bilje
Definitivni vodic po vrstama hrane
Sta je Raw Food (Sirova Hrana)? Uvod

5 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Molim RF Serbia da mi odgovore koliko dugo ovako pripremljeno mleko moze da stoji u frizideru i kako se cuva. Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moze da stoji 5 dana u frizideru :)

      Delete
  3. 5 dana u frizideru :)

    ReplyDelete
  4. Napravila sam po osnovnom receptu i dodala suve kajsije.Savrseno,zao mi je sto ranije nisam videla ovaj recept.

    ReplyDelete